bakancslistashelyek_logo

A varázslatos Wistman’s Wood a világ egyik legkülönlegesebb erdeje

Annak, aki szereti a természetet, az erdőt járni, minden erdő csodálatos – és ez szerintem is így van. De azért meg kell hagyni, hogy a Wistman’s Wood erdőhöz hasonló csodás, mesébeillő helyet nem gyakran látni. A világ legkülönlegesebb erdejének tartják számon a délnyugat-angliai Wistman’s Wood tölgyerdőt, amit egyszer neked is látnod kell!

A varázslatos Wistman’s Wood a világ egyik legszebb erdeje

Amikor először láttam a varázslatos Wistman’s Wood erdőt képeken, rögtön azt gondoltam, hogy azonnal bakancslistára vele. Azóta már utána olvastam és találtam néhány nagyon érdekes információt, illetve több a világ legszebb erdőit összegyűjtő listán is megtaláltam. Így egyre biztosabbá váltam azzal kapcsolatban, hogy ezt a helyet nektek is meg kell mutatnom, és valóban a bakancslistámra extra nagy betűkkel fel kell vésnem. Na de mitől is ilyen különleges ez a Wistman’s Wood?

A Wistman’s Wood egy igazi mesevilág

A Wistman’s Wood képeit nézegetve többször átfutott az agyamon, hogy mi van akkor, ha ez az egész nem is igaz. Valaki manipulálta a képeket, vagy egy filmes jelenetből vágta ki azokat, Természetesen ennek semmilyen alapja nincsen, hiszen a Wistman’s Wood egy létező csodálatos erdő, az brit sziget délnyugati részén. Ezen a vidéken őshonosak a tölgyes erdők, amik a Wistman’s Wood csodás erdejét is alkotják. Ez az erdő varázsát az adja, hogy a talajt javarészt mohák lepte sziklák alkotják, a fák ágai pedig görcsökben állnak, meg vannak csavarodva.

Egy esős tündérmesébe, egy ember által nem járt világban érezhetjük itt magunkat. Egyesek szerint kicsit groteszk az erdő, mások szerint furcsán néz ki, de gyönyörű. Nagyon különleges ez a hely, ami nem kevés ritka fajnak ad otthont, számos különleges madár is fészkel itt. Az erdő hivatalosan is a Dartmoor Nemzeti Park része.

A Wistman’s Wood látogatása

Egy kis update, hogy a cikk megírása óta találtam friss infókat az erdőről egy helyi oldalon, mely szerint arra kérik a látogatókat, hogy a természet megóvása érdekében ne menjenek be az erdőbe. Korábbi látogatók szerint táblákat állítottak fel, amelyek elmagyarázzák, hogy az erózió, amely rendkívül szembetűnő a fához vezető ösvényeken, sajnos károsítja a lassan növekvő zuzmókat és mohákat, pedig ez az a folyamat, ami védett területté teszi a Wistman’s Wood-ot.

A Natural England arra kéri a látogatókat, hogy kövessék az erdőt körülvevő ösvényeket, és ne lépjenek be. Ez teljesen érthető kérés, és jó hír is egyben, hogy bár az erdőbe nem lehet bemenni, a z erdőt körülvevő ösvény segítségével meg lehet csodálni ezt a helyet. Az erdőhöz vezető utat táblák, ösvények jelzik, parkoló is van a közelben, Princetowntól pár mérföldre a Two Bridges Hotel mellett.

A Wistman’s Wood legendája

Mint minden különleges helynél lenni szokott, a Wistman’s Wood erdejét is legendák zengik körbe. Sokak szerint az erdő több ezer éves múltra tekint vissza. Egyesek szerint a Wistman’s Wood-ot a druidák ültették. Neve is állítólag a „bölcs ember” szavakból ered, ami egy másik név a druidákra. Egy másik népszerű legenda szerint, a vadászkutyák a fákon élnek, és éjszaka előjönnek, és keresik azoknak a lelkét, akik be mernek lépni a területükre. Ezért is óvakodjatok belépni az erdőbe, védjétek a természetet, és magatokat is!

Egyébként Magyarországon is vannak nemcsak csodaszép erdők, hanem izgalmas erdei kisvasút útvonalak is!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!