bakancslistashelyek_logo

Világörökségi helyszínek Budapesten: ez a 3 csodás helyszín került fel az UNESCO listájára

Budapest, Budapest te csodás… de még mennyire csodás! Hát annyira hogy nem egy hely szerepel az UNESCO világörökségi listán. Melyek a világörökségi helyszínek Budapesten? Mutatjuk őket, hogy már azonnal véshesd is fel a bakancslistádra, ha eddig nem lettél volna ezeken a csodás helyeken!

Világörökségi helyszínek Budapesten: Duna-part

Budapestben sokak szerint az az egyik legcsodálatosabb dolog, hogy két részre választják a hatalmas Dunai hullámzó habok. Én sokszor gondolkoztam már rajta, hogy melyik a jobb, a budai oldalról szemlélni a nyüzsgő pestit, vagy a pesti nyüzsgés magaslataiból átnézni a csendes, vadregényes Budára – természetesen még nem döntöttem el. De amiben biztos vagyok, az az, hogy 1987-ben nem véletlenül választották a Duna partját az UNESO világörökségi listájára! És hát azért is rangos elismerés is, hogy egy ilyen végtelennek tűnő, megfoghatatlan dolgot emeltek ki, nem pedig egy valamilyen épületet, vagy egységesebb dolgot, mert így egyértelművé válhat mindenki számára, hogy egész Budapest csodálatos! A világörökségi terület egészen a Margit hídtól a Szabadság hídig terjed, közrefogva a frissen átadott Lánchidat, és a modern stílusú Erzsébet hidat is. Mit lehet látni a világörökségi Duna-parton sétálva? Ezeket a hidakat, a Gellért-hegyet a Szabadság-szoborral, a Citadellát, a Budai Várnegyedet, a Parlamentet, neoreneszánsz stílusú Tudományos Akadémiát, a Gresham-palotát, a Pesti Vigadót és az ikonikus Gellért Fürdőt se feledjük még a budai oldalról!

Világörökségi helyszínek Budapesten: Budai Várnegyed

A Duna-parton sétálva az egyik lenyűgözőbb dolog a türkiz kupolájú Budai Vár, ami a látószögünkbe akadhat – annyira nagyon csodás, hogy egy külön fejezetet érdemel. 1987-ben ugyanis a Budai Várnegyed is UNESCO világörökségi rangot kapott. Az itteni látnivalók, amik a világörökség részét képzik: Mátyás-templom (itt vannak a legszebb budapesti templomok), Halászbástya, Budavári palota, azon belül az Országos Széchényi Könyvtár, nemzeti galéria, Budapesti Történeti Múzeum, Várkert Bazár. Itt érdemes hatalmasakat sétálni, a Tóth Árpád sétányról is szétnézni, macskaköves utcákon bolyongni, és megcsodálni a megmaradt történelmi kincseket.

Világörökségi helyszínek Budapesten: Andrássy út

Kicsit később, mint a másik kettő helyszín, egészen pontosan 2002-ben az az Andrássy út, és annak különleges történelmi környezete is Budapest világörökségi helyszínei közé került. Budapestnek ez a környéke is nagyon szép, és kicsit, vagy inkább nagyon is más, mint a kettő fent felsorolt helyszín. ha el szeretnél veszni Budapest csodáiban, akkor az Andrássy út környéke tökéletes lehetőséget kínál ehhez! Az Andrássy út eleve tele van csodás épületekkel, amiket egy nagy séta alkalmával érdemes lehet alaposan szemügyre venni, de amiket semmiképpen nem szabad kihagyni a nagyítóval nézés alól, az a Ybl Miklós tervei alapján elkészült csodás Operaházunk, a neoreneszánsz Zeneakadémia, vagy egy teljesen más stílusban épült Divatcsarnok. Az Andrássy út legvégéig el kell sétálni, mert itt vannak a legkülönlegesebb kincsek: Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Hősök tere, Millenniumi emlékmű. Én úgy tudom, a Városliget nem tartozik szigorúan a világörökség részéhez, de ha már ott vagyunk, akkor a Vajdahunyad vára, a kis Drakula szoborral, a Városligeti Csónakázótó, a Magyar Zeneháza, és Néprajzi Múzeum épülete is kihagyhatatlan.

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!

Eger legjobb látnivalói és programjai

Egy kirándulásunk során eljutottunk Eger szívébe, így lehetőségünk adódott összegyűjteni nektek Eger legjobb látnivalóit és programjait, amiket semmiféleképpen se hagyjatok ki!