bakancslistashelyek_logo

Európa legjobb desszertjei – Avagy hol, mit érdemes enni utazásod alatt?

Az utazások fontos része a helyi kultúra megismerése, elsajátítása, és persze különösen fontos ez, ha gasztronómia kultúráról van szó. Édesszájúak hatalmas figyelem, mutatom Európa legjobb desszertjeit, amik olyan finomak, hogy mind a 10 ujjatokat megnyaljátok majd utána!

Európa legjobb desszertjei: A görög baklava

A baklava olyan majdnem olyan fontos része a görög kultúrának, mint a filozófia. De ahelyett, hogy erről a kérdésről filozofálgatunk, nézzük miért olyan nagyon híres, és mitől olyan nagyon finom ez a hagyományos görög sütemény, amit egyetlen görög szigeten kalandozva sem hagyhatsz ki! A baklava egyébként nemcsak Görögországban, hanem valamennyi mediterrán és a közel-keleti régiós országban közkedvelt desszert, így Törökországba érve is számtalan helyen megkóstolhatod. A sütemény jellemzően olyan magokból készül– mint a pisztácia, mandula, vagy a dió-, amiket vékony tésztalapokba csomagolnak, és közben a mézzel locsolással sem spórolnak.

Európa legjobb desszertjei: Az olasz Gelato

Direkt nem fagylaltot írtam, hiszen az olasz Gelato más recepttúrán működik, mint azok a fagyik, amiket itthon is készítenek. De én mondom, az igazi főzött olasz Gelato-nál nincsen jobb a világon. A gelato három szempontból jobb a fagylaltnál: intenzívebb az íze, teljesen természetes alapanyagokból készül, és alacsonyabb a zsírtartalma. Személyes kedvencem a szicíliai pisztácia, és a tényleg csokiból készült csokoládé. Olaszországban járva a kávé mellett a tiramisu is kihagyhatatlan!

Európa legjobb desszertjei: Spanyol Churros

Spanyolországban lenni egy igazi életérzést kíván. A tengerparti hangzathoz nagyon is illik a churros, ami valójában egy hosszú fánk cukorba forgatva és csoki öntettel tálalva- nagyon ropogós formában.
Európa legjobb desszertjei: Gofrizni Belgiumban
A gofri itthon is népszerű édesség, de az igazi, ha Belgimban is megkóstoljuk a gofrit, amit minden sarkon kínálnak különböző ízesítésekkel, például csoki krémmel, friss gyümölcsökkel, vagy éppen tejszínhabbal.

Európa legjobb desszertjei: Párizsi Crème Brûlée

Franciaországban nagyon különleges gasztronómiai kultúrája van, nem hiába jár nagyon sok mester chef, és cukrász Párizs iskoláiba eltanulni eme mesterséget. Ez a vékony karamellizált cukorréteg alá rejtett puha tojásos és vaníliás puding Crème Brûlée néven megtalálható szinte minden valamirevaló párizsi cukrászdában. De macaron és a croissant kóstolás sem maradhat el Párizs romantikus utcáin. Sajtokat, borokat, és sok-sok mennyei íz élményt kaphatsz a romantikus főváros éttermeiben. Nekem egyébként a macaron volt a kedvencem, ezek a színes kis édes falatkák megannyi intenzív ízesítésben kaphatóak.
Európa legjobb desszertjei: Sós karamell torta Londonban
Az édes és a sós egy desszertben való keverése neked hogy tetszik? Szerintem a sóskaramell a világ egyik legjobb találmánya, ezért számomra a Londonban népszerű sós karamell torta is igazi főnyeremény. Mellé teát kortyolgatva igazi az esős, borús szigetországban!

Európa legjobb desszertjei: Svájci foundue

A svájci foundue világhírű, de vajon honnan ered? A kenyeret olvasztott sajtba mártva a kenyér megpuhult és finom lett- így kezdődött a svájciak közkedvelt finomságának eredete, és inne terjedt el a foundue technika. Svájcban rengeteg helyen meg lehet kóstolni ezt a különlegességet, aminek melegsége a hegyvidéki túrák során nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem tényleg minden végtagunknak jól fog esni.

Európa legjobb desszertjei: Sacher torta Ausztriában

Szomszédunk világhíres csokis süteményét nem lehet nem szeretni. Ezt a világhírű csokoládétortát, egy csipetnyi baracklekvárral megtűzdelve és tejszínhabbal a tetejét a bécsi Hotel Sacherben készítették még 1832-ben. Nemcsak a városban, hanem Ausztria-szerte lehet ezzel a finomsággal találkozni az étlapokon, az igazi fanatikusok azonban az eredetit szokták megkóstolni.

Európa legjobb desszertjei: A magyar mákos guba

Ha európai desszertkülönlegességekről van szó, akkor nem hagyhatjuk ki kishazánk remek gasztronómiájának édes falatkáit sem. Személyes kedvencem – és talán is kicsit a tél, karácsony felé közelítve nagyon aktuális- magyar süteményem, a mákos guba. Az eddigi legfinomabb mákos gubát, egy kicsit új köntösben tálalva a Memoriae Étteremben ettem. Ez az étterem Kaposváron egy igazi gasztronómiai kincsesláda, ahol viszonylag megfizető áron lehet mindenféle különleges ételkölteményt megkóstolni. Csodaszép helyen – a többszörösen díjnyertes Kaposvár szecessziós belvárosában- bújik meg, ahol érdemes tenni egy hatalmas sétát, hogy ledolgozzuk a mákos gubát, és közben csodaszép dolgokat is felfedezzünk.

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább
Jéghotel Jukkasjavi

Milyen lehet egy jéghotelben kikapcsolódni?

A jéghotelek a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyei, ahol a luxus és a természet közelsége egyszerre jelenik meg. Az elképesztő látványt nyújtó jégből és hóból készült