bakancslistashelyek_logo
, ,

Egerszalóki barlanglakások – Milyen egy barlangban élni? Mutatjuk!

Az Egerszalóki barlanglakásokban jártunk, ahol többek között azt is megtudtuk, milyen egy barlanglakásban élni. Nagyon érdekes élményekkel gazdagodtunk, ide el kell mennetek nektek is!

Hol vannak az Egerszalóki barlanglakások

Az Egerszalókon található barlanglakásokat könnyen meg lehet találni, mivel az út mentén több tábla is jelzi a helyüket. Egerszalók főútjáról (Kossuth Lajos utca) kell letérnünk jobbra, ott, ahol a polgármesteri hivatal is van, ezen a kis úton kell végighaladnunk, egészen addig, amíg meg nem pillantjuk a „Barlanglakások” táblát. Tényleg nem lehet eltéveszteni.

Ha kocsival érkeztek, akkor ITT érdemes letenni az autót!

Miért érdekesek ezek a barlanglakások

A Tarna-völgyétől teljesen Miskolcig húzódó Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő egy könnyen vágható, jól faragható anyag, ezért elődeink teljes mértékben hasznosították. Pincét, lakást, istállót vájtak bele és házakat építettek belőle.

barlang8

Minden egyes barlanglakásnál találhatunk írásokat, amik bemutatják ezeket az építményeket. A táblácskákon az volt látható, hogy ezeket a lakásokat valószínűleg a XVII.-XVIII. század környékén építették, és még a XX. század közepén is lakták némelyiket, ebben az időben még 33 barlanglakás létezett. A Sáfrány utca végén található barlanglakásokat a későbbiekben az önkormányzat megvásárolta és helyi védelem alá vonta. 2011-ben az EMVA vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás segítségével megújulhattak.

A lakások mindegyike szépen be van rendezve, tényleg egy nagyon kellemes időutazásban vehetünk részt. Manapság egyre jobban használják ki egyébként ezeket a barlanglakásokat, különleges rendezvényeket szoktak itt megrendezni. 

Kiállítások az Egerszalóki barlanglakásokban

Egy kellemes időutazásban lehet részetek, amennyiben ide ellátogattok. A Mesterségek Műhelyében a mezőgazdaságban és a ház körül használatos szerszámokat, eszközöket mutatják be, amelyek a 17.-18. században használtak a barlanglakók.

A barlanglakások többi részén a II. világháború idején használt konyhai eszközöket, bútorok gyűjteményét tekinthetjük meg. Néha napján, különleges alkalmakkor még finomságok is sülnek a kemencében és kézműveskedésre, gyertyakészítésre is van lehetőség egyes programok alkalmával.

A Barlanglakások kiváló hangulatot adnak a nyári előadásokhoz, koncertekhez és kitűnő rendezvényhelyszínként is szolgálhat. 2017-ben kibővítették a barlanglakásokat és kialakították a Sáfránykertet is. A szabadtéri színpadról mesés kilátás nyílik  Egerszalókra, és magára a Gyógyvizek Völgyére. A hagyományőrzés jegyében, tradicionális kézműves technikákkal ismerkednek meg a résztvevők előzetes egyeztetés alapján.

Mesterségbemutatók, hagyományőrző foglalkozások, interaktív mesejáték és sok más szórakozási lehetőség vár minden korosztályt. A nemrég kialakított Sáfránykertből mesés kilátás nyílik Egerszalókra és magára a Gyógyvizek Völgyére.

Időgép /3D mozi

Az idelátogatók egy virtuális időutazáson vehetnek részt. Visszatekinthetnek egészen a kőzetek kialakulásáig. Valamint megismerkedhetnek a barlanglakások részeivel, kialakulásával.

Gyógynövény és fűszerkert látogatás

barlanglakasrendezveny

Gyógy- és fűszernövények termesztése egy kör alakú kis kertben, ahol Önök is megismerhetik a régi magyar és az újabb kor fűszereit, gyógynövényeit. Sőt akár meg is kóstolhatják.

Kézműves bemutatók és képzések

Mesterségbemutatókra, felnőttképzések tartására van lehetőség a barlangházak oktatótermeiben /Előzetes bejelentkezés, egyeztetés szükséges./

Rendezvények idején általában kézműves foglalkozás is van.

Jurta tábor a Barlanglakásoknál

A jurták megragadó lelkisége a nyugalom, az összetartozás érzését emelhetik be a közösségbe. A tábor során maguk készíthetik el ételeiket a szabadtéri konyhában, a résztvevők megtapasztalhatják a természet közelségét, bekapcsolódhatnak a helyi foglalkozásokba./Előzetes bejelentkezés, egyeztetés szükséges./

Szabadtéri színpad

A Sáfránykert egyik központi eleme egy nagyszínpad rendezvénytérrel, szociális blokkal, teret ad az ünnepkör jeles napjaihoz, rendezvényeihez, valamint a közösségi rendezvényekhez előzetes egyeztetés alapján bérelhető.

Az Egerszalóki barlanglakások nyitvatartása

hétfő                    Zárva

kedd                     09:00-17:00

szerda                  09:00-17:00

csütörtök            09:00-17:00

péntek                 09:00-17:00

szombat              09:00-17:00

vasárnap             09:00-17:00

Napközben 9 és 17 óra között lehet megtekinteni a lakásokat, egy felnőtt belépő 1000 forintba, egy gyermek, vagy nyugdíjas pedig 600 forintba kerül. Vásárolhatunk családi belépőjegyet is, az 2500 Ft-ba kerül, ha pedig a 3D mozit szeretnénk kipróbálni, azt 700 Ft-ért van lehetőségünk.

Összességében elmondhatom, hogy ez az ár egyáltalán nem vészes, nagyon sok érdekességet láthatunk ezért a pénzért, szóval, ha a környéken jártok, szánjatok rá egy fél órát, órát, megéri! 

További Egerszalóki látnivalókért kattints IDE!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!

Eger legjobb látnivalói és programjai

Egy kirándulásunk során eljutottunk Eger szívébe, így lehetőségünk adódott összegyűjteni nektek Eger legjobb látnivalóit és programjait, amiket semmiféleképpen se hagyjatok ki!