bakancslistashelyek_logo
,

A rengeteg ostromot átélt Thury-vár – Várpalota látnivalói

A Thury-vár, amely már oly sok mindent átélt, a Balaton és a Velencei-tó között nagyjából félúton található, ahova nem régen el is látogattunk! Ismerkedjetek meg kicsit közelebbről ti is a Várpalotai várral, vagy más néven a Thury-várral!

Hogy találhatjuk meg a Thury-várat?

A Székesfehérvártól Veszprém felé vezető úton kell haladnunk, egészen addig, amíg el nem érjük Várpalotát. A 8-as számú fűútról rá kell térnünk a Fehérvári útra, majd nincs más dolgunk, mint követni a táblákat, és a Kossuth Lajos utcán jobbra kanyarodni. Igazából el sem lehet téveszteni, de a Thury-vár pontos koordinációit ITT találod!

shutterstock 2107980968

Kell fizetnünk a Thury-vár látogatásáért?

Természetesen kell fizetnünk, mint a legtöbb magyar vár látogatásáért. Én úgy gondolom, hogy az ár ugyanolyan, mint a többi várlátogatás esetében is, egy felnőtt belépő 2500 forintba, míg egy diák-, vagy nyugdíjas jegy 2000 forintba kerül. A gyermek jegyár 14 éves korig 1300 forint.

Igénybe vehetünk különböző kedvezményeket, van csoportos jegy is, ami 2300 forint/fő felnőttek esetében, 1800 forint/fő diák, vagy nyugdíjas esetében. A csoportos jegyeket 8 főtől lehet igénybe venni. Kérhetünk ezen kívül különböző tárlatvezetéseket is, ezek közül lehet választani:

Hagyományos tárlatvezetés magyar nyelven 2 fő alatt 2.500 Ft

Hagyományos tárlatvezetés magyar nyelven 8 fő alatt 5.000 Ft

Hagyományos tárlatvezetés magyar nyelven 30 fő alatt 8.000 Ft, 30 fő-50 főig 15.000 Ft, 50-60 főig 23.000 Ft, 60 fő felett 30.000 Ft, 100 fő felett egyedi árképzés.

Magával a Thury-vár kapitányával is kérhetjük a tárlatvezetést, ebben az esetben az árak a következőek:

Tárlatvezetés Thury kapitánnyal (magyar nyelv) 2 főig 3.500 Ft

Tárlatvezetés Thury kapitánnyal (magyar nyelv) 8 fő alatt 7.000 Ft

Tárlatvezetés Thury kapitánnyal (magyar nyelv) 30 fő alatt 10.000 Ft, 30 fő-50 főig 20.000 Ft, 50 fő-60 főig 30.000 Ft, 60 fő felett 40.000 Ft, 100 fő felett egyedi árképzés

Kiegészítő vezetésként kérhető (magyar nyelv) a Thury kapitányos tárlatvezetés mellé a Rondellás tárlatvezetés -„A végvári élet hétköznapjai” : 30 fő alatt 2.000 Ft, 30 fő felett 4.000 Ft

A várpalotai lakosok pedig megkapják a nekik járó 50 százalékos kedvezményt mindenből! 

Érdemes meglátogatnunk a Thury-várat? 

Elfogult vagyunk, mivel imádom a várakat, kastélyokat, és úgy gondolom, hogy mindegyiket meg kell látogatnunk, mivel így ismerhetjük meg teljesen csodás történelmünket. A Thury-vár is egyedülálló a maga nemében, a következőkben pedig azt is elmondom, miért érdemes ide ellátogatnia mindenkinek! 

A Thury-vár történelmének áttekintése

A Thury-vár elhelyezkedése is érdemel pár szót. A XIII. században építették a Bakony erdejében, egy csúcson. Ebből már ki is derülhetett mindenki számára, hogy csodálatos panoráma tárul elénk a várból. Nevét korábban emlegették úgy is, mint Pusztapalota, vagy Bátorkő vára (ezt viszont sokan kétségbe vonják, ők azt mondják, hogy a két vár nem ugyanaz).

Egykoron maga Mátyás király kedvenc vára volt, leginkább vadászat idején használta, mivel a palota kiváló lehetőségeket kínált a Bakony erdeivel, vadjaival. A törökök először 1543-ban, Székesfehérvár bevétele után próbálkoztak a vár elfoglalásával, de kudarcot vallottak. A következő kísérletre 1549-ben került sor, ami szintén sikertelen volt. Az 1552-es török hadjárat során az Észak-Dunántúl legfontosabb végvára volt, 1554-ben ismét próbálkoztak a törökök, ekkor bejutottak a várba, de többre nem mentek.

A következő évi támadás ismételten sikertelenül zárult. Az 1566-os török hadjárat során ismét jött a próbálkozás, mivel már régen szálka volt a törökök szemében a vár. Thury György és serege ismét helytállt, a török sereg csúfos kudarcot vallott, azonban nem adták fel, 1567-ben újra jöttek, és természetesen újra mentek is tovább…1593-ban, a tizenöt éves háború idején került török kézre a vár, a hősies ellenállás már kevés volt, rommá lőtték a falakat, a helyzet reménytelenné vált.

Mi vár minket a Thury-várban?

Ha röviden kellene leírnom, azt így tenném: minden, amit tudni szeretnénk a múltból! Tényleg, hitelesen mutatják be a várpalotai huszárok életét, ruháit, fegyvereit. A figyelmet lényegében ráirányítják saját történelmünkre, én kedvet kaptam ahhoz, hogy még jobban megismerjem múltunkat. Bepillantást nyerhetünk az akkori életbe, és nem csak a végvári vitézek öltözékét, hanem a hölgyek ruháit is megtekinthetjük, illetve bepillantást kaphatunk a kor munkásvilágába.

Játékok és szórakozás a Thury-várban

A várban szabadulószobás játék is működik, amiért 1800 forintért vehetünk rész fejenként.

Ha hétpróbás vitéz szeretnél lenni, arra csak szezonban van lehetőség – május 01. szeptember 30. között – 1500 Ft/fő áron.

Kipróbálhatjuk a történelmi íjászatot is előre egyeztetett időpontban május 01. szeptember 30. között. 10 lövés 1.500 Ft-ba kerül.

Valamint, ha a Fodor Sára Tájházat is megnéznénk, akkor azt is csak előre egyeztetett időpontban lehet megtenni, egyébként ide is külön belépőt kell fizetni, ami 800FT/fő.

A Tájházba a következő telefonszámon kérhetsz időpontot: (06/30-925-3935)

thury var11

Összességében ezek várnak ránk: népviseleti gyűjtemény, egyenruha-történeti tárlat, helytörténeti múzeum, kínzóeszköz kiállítás, illetve megtekinthetjük a Magyar Vegyészeti Múzeum és a Bányászattörténeti Gyűjteményt is. A vár felújítását 2015-ben fejezték be, és merem állítani, hogy nagyon szép munkát végeztek, egyáltalán nem bántam meg, hogy 2500 forintot kellett kifizetnem a belépőért, nézzétek meg ti is, ha erre jártok, érdemes! 

Ha pedig inkább más bakancslistás várakra vagy kíváncsi kattints IDE a vidéki beszámolóinkért!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább