bakancslistashelyek_logo

Egy igazán látványos múzeumfalu vár Sóstón

Nyíregyházán sok látnivaló várja az utazót. Vannak maguktól érthetően izgalmas szórakozások, mint például a Nyíregyházi Állatpark vagy az Aquarius Élmény- és Parkfürdő. És van olyan amit először fel kell fedezni és utána az utazó elégedetten távozik, mondván „De jó hogy eljöttünk!” A Sóstói Múzeumfalu véleményem szerint pont ilyen. Egy igazán látványos múzeumfalu kicsiknek és nagyoknak!

Az ország második legnagyobb és igazán látványos múzeumfaluja

Sóstói múzeumfalu
Sóstói múzeumfalu
Sóstói múzeumfalu

Még több látnivaló a látványos múzeumfalun túl

Nyíregyháza – Sóstó látnivalói

  • Nyíregyházi Állatpark
  • Tófürdő
  • Sóstói zenélő szökőkút
  • Szabadtéri Színpad
  • Kilátó a templomtoronyban
  • Tuzson János Botanikus Kert
  • Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér
  • Bencs Villa
  • Nyíregyházi templomok
  • Séta a belvárosban
  • Aquarius Élmény- és Parkfürdő
  • Sóstógyógyfürdő
  • Kállay Gyűjtemény
  • Móricz Zsigmond Színház
  • Bujtosi-tavak
  • Jósa András Múzeum
  • Sóstói Múzeumfalu
Látványos múzeumfalu

Mi az a múzeumfalu?

A múzeumfalu egy olyan szabadtéri múzeum, amely bemutatja egy adott régió vagy népcsoport hagyományos építészetét, életmódját és kultúráját. Ezek a múzeumok gyakran eredeti vagy rekonstruált épületekből állnak, például lakóházakból, gazdasági épületekből, templomokból, iskolákból és más közösségi épületekből. A múzeumfaluk célja, hogy a látogatók számára élményszerűen mutassák be a múltat, és megőrizzék a kulturális örökséget.

Milyen élményt, látnivalót kínál a múzeumfalu

  • Épületek és udvarok: korhűen berendezett épületek, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a régi idők mindennapjaiba.
  • Kézműves bemutatók: hagyományos mesterségek és kézműves tevékenységek bemutatói, például kovácsolás, fazekasság, szövés.
  • Hagyományőrző programok: néptánc, népzene, hagyományos játékok és szokások bemutatói.
  • Interaktív kiállítások: lehetőség a látogatóknak, hogy kipróbálják a régi mesterségeket és tevékenységeket.
Látványos Múzeumfalu Sóstó Nyíregyháza

Múzeumfalu vagy skanzen?

A „skanzen” és a „múzeumfalu” kifejezések nagyjából ugyanazt jelentik, de használatuk és a kulturális kontextusuk eltérő lehet.

A „skanzen” kifejezés a svéd „Skansen” szóból ered, amely a világ első szabadtéri múzeuma, és Stockholmban található. Ezt a kifejezést használják Magyarországon is a hasonló intézményekre.

A „múzeumfalu” általánosabb kifejezés, amelyet különböző országokban használnak a szabadtéri néprajzi múzeumok megnevezésére.


A „skanzen” és a „múzeumfalu” egyaránt célja a hagyományos építészet, életmód és kultúra bemutatása. Az egyes intézmények közötti különbségek inkább a gyűjteményekben, a bemutatott régiókban és a programokban rejlenek.

Látványos múzeumfalu
Kattints a képre a múzeumfalu térképéért.

Hogyan épült fel ez a látványos múzeumfalu

1970-ben 1,5 hektáron kezdődött el a ennek a napjainkban igen látványos múzeumfalunak az építése. 

1971: Helyreállítják a jánkmajtisi lakóházat, a besztereci lakóházat, a garbolci tyúkgórét és málésgórét, valamint a vámosoroszi magtárt. A munka lassan halad, mert alig találnak kivitelezőt, illetve az építésre vállalkozók nem tudnak megfelelő minőségű munkát végezni.

1972: Visszaépül a nagyhódosi ól és disznóól, valamint a Túristvándiból áttelepített csűr.

1973: Helyreállításra kerül a vámosoroszi sütőház.

1974: Visszaépítik a kisnaményi boronafalas istállót.

1975: Ebben az évben visszaépítik a tiszabecsi lakóházat, a nagyari szilvaaszalóházat, a besztereci ház kamráját, valamint elbontják a paszabi földházat.

1976: Helyreállítják a kéki istállót, a paszabi földházat, a tiszaberceli disznóólat és különböző kerítéseket, kapukat készítenek.

1977: Elkészül a nagyhódosi kisnemesi ház, a nagyhódosi disznóól, a kisnaményi tyúkház és a tiszabecsi abora helyreállítása.

A már ekkor látványos múzeumfalu még tovább gyarapszik

1978: Befejeződik az építés I. üteme a déli területen. A három szatmári és két rétközi portán összesen 35 épület áll. Az északi területen helyreállítják a nyírlugosi depót és a kállósemjéni istállót. Augusztus 20-án megnyílik a gépállomások 30. évfordulóját reprezentáló traktorkiállítás a múzeumfalu területén.
1979: 7 hektárosra bővül a Sóstói Múzeumfalu. Az építőbrigád helyreállítja a tarpai kisnemesi házat és az anarcsi bálványos házat, valamint a nyírlugosi galambházat. Befejeződik a tűzivíztározó építése, valamint elkészül a zsindelytetős, fából készült főbejárati épület.
1979: szeptember 28-án megnyitja kapuit a Sóstói Múzeumfalu, az ország negyedik szabadtéri néprajzi múzeuma.
1982: Megnyílik a látogatók előtt a Kállósemjénből áttelepített lakóház és a nagyhódosi kerülőház („temetőcsősz háza”).

Múzeumfalu temetőcsősz háza

1984: Átadják a tarpai porta gazdasági épületeit, illetve a nyíregyházi tűzoltóság által fülpösdaróci mintára, rekonstrukcióban épített tűzoltószertárt.
1987: Visszaépül a tiszadobi halászház a gazdasági épületekkel együtt. Befejeződik a néprajzi raktár és a hozzátartozó irodahelyiségek, technikai részlegek felépítése, megtörténik az épület beüzemelése. Felavatják a faluközpont első közösségi épületét, a Barabásból áttelepített elemi népiskolát.
1988: Átadásra kerül a Nagycserkesz-Cigánybokorból áttelepített „tirpák” ház.
1990: Megtörténik az ugyancsak Barabásról áttelepített szatócsbolt és kocsma helyreállítása.

1992-2014 közötti időszakban: megnyílik a nyíregyházi műhelysor, ahol a mézeskalácsos, suszter és csizmadia, kalapos, kádár, kerékgyártó és a szíjgyártó fontosabb eszközeit, szerszámait láthatja a közönség. Elkészül a tivadari fazsindelyes harangláb másolata.Visszaépítik a pócspetri házat és rekonstrukcióban felépülnek a cigányházak. Átadják a kisdobronyi templom másolatát, és látogathatóvá válik a Kisvárdáról áttelepített kovácsműhely. A múzeum megnyitja az ajándékba kapott gyulaházi paplakot. Visszaépül a jármi kisnemesi kúria, és átadják az elbontott, egykor Matolcson működött malom másolata. Átadják a tirpák tanya gazdasági épületeit. Elkészül a temetőrekonstrukció a már korábban átadott nagyhódosi kerülőház („temetőcsősz háza”) szomszédságában. Megnyílik Nyíres, az Árpád-kori falurekonstrukció, amely a XI-XIII. század tipikusnak tekintett háztípusait, egy szabadtéri kemencét és egy kutat mutat be.

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább