bakancslistashelyek_logo
,

Velencei-tó 2 keréken: A legjobb látnivalók a Velencei-tó körül

Ha már az első napsugarakat előcsalogattuk, akkor nincsen más dolgunk, mint a két keréken guruló, régóta porosodó vasparipáinkat, azaz bringáinkat is előcsalogatnunk a téli raktárjából, felpattannunk egy Velencei-tó irányába tartó vonatra, és körbetekernünk hazánk bájos kis Velencei-tavát. Ha nem teljesítménytekerésre, hanem élménybringázásra vágytok, akkor pedig még néhány látnivalót is mutatunk a Velencei-tó körül, hasznos tókerülő tippjeink mellett!

Vannak a Velencei-tónak látnivalói?

Jogos a kérdés! Anna éppen most írt egy 2 napos programajánlót Velencéről, azaz a kanálisokkal, gondolákkal teli, nyüzsgő olasz Velencéről, és annak legizgibb látnivalóiról, titkos kis helyeiről! Pontosan innen indult az ötletem, hogy én pedig bemutassam a mi magyar Velencénket. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy nyaraláshoz, utazáshoz feltétlenül el kell hagynunk az országhatárt, pedig ez egyáltalán nincsen így. Noha nagyon izgalmas más kultúrákat, országokat is megismerni, hazánk is tele van kincsekkel, bakancslistákra méltó helyekkel. Bakancslistás oldalunkat pont az ilyen helyek bemutatása miatt hoztuk létre! Ne csak évente egyszer nyaraljatok, hanem egész éven át! Fedezzétek fel hazánk csodás szegleteit, vegyetek részt izgalmas programokon, fillérekből, vagy teljesen ingyen. A Velencei-tó körüli bringatúra sem kerül semmibe, és a Velencei-tó legtöbb látnivalója is teljesen ingyenes, ezért igazán megéri tenni erre egy kört!

A Velencei-tó 2 keréken, a Velencei-tó látnivalóival

A Velencei-tó, a Velencei-tó látnivalói talán túlságosan kevés fényt kapnak, hiszen méreteiben igencsak eltörpül a magyar tengernek is nevezett Balaton mellett. Ennek ellenére tökéletes kis kirándulóhelyszín, biciklitúrára pedig erősen ajánlom minden amatőr bicósnak, még nagyobb gyerkőcöknek is. A Velencei-tó körbetekerése tökéletes baráti, vagy családi program lehet egy napsütötte hétvégi napon tavasszal, nyáron, és ősz elején is. Modern, kiépített bicikliút veszi körbe a tavat, ami több helyen is a parton, vagy zöldövezetben halad, de a helyi településeken is átível 1-1 szakasz. Az egész tókör 30 kilométer hosszú, ami kényelmes tempóban, egy-kettő rövidebb megállóval is 2,2-5 óra alatt teljesíthető. Persze nem a teljesítmény, hanem sokkal inkább az élmény a lényeg, éppen ezért érdemes lehet a túra során a Velencei-tó látnivaló közül is néhányat útba ejteni! Mutatjuk is őket, de előbb jöjjön néhány tipp a Velencei-tó körbetekeréséhez!

A Velencei-tó 2 keréken: biciklizés a Velencei-tó körül

A Velencei-tónak egyik nagy előnye a Balatonnal szemben, hogy jóval közelebb van Budapesthez, vonattal gyakorlatilag egy bő fél óra alatt megközelíthető, amely vonaton bicikliket is lehet szállítani. Ha szeretnétek egy nagyot biciklitúrázni, akkor egyszerűen csak szálljatok fel egy abba az irányba közlekedő vonatra (elég gyakran jár, és több budapesti megállóban is megáll, az aktuális menetrendről tájékozódjatok a MÁV honlapján, vagy az applikáción, ezeken a felületeken kedvezményes jegyeket is vehettek, biciklire is)! A modern vonatokra nem nehéz feltenni a biciklit, alacsony padlósak, nagy ajtóval, sok tárolókapacitással. A biciklitárolós kocsik kívülről bicikli ikonnal vannak megjelölve, és a kalauz is szokott segíteni a le-felemelésben, emiatt nem kell aggódnotok! Ha mégsem szeretnétek biciklit vinni, a Velencei-tó partján több bérlési lehetőség van, legelőször mi is béreltünk, Gárdonyban, és teljesen meg voltunk elégedve!

Biciklizés a Velencei-tó körül: Merre induljunk?

A Velencei-tó körüli bringaút körbeér, még is tudnotok kell, hogy nagyon nem mindegy, hogy merre vágtok neki a túránál! Mi a Gárdonyi biciklibérlésünk során kaptuk azt a tippet, a nagyon kedves kiszolgálóhölgytől, hogy Agárd felé induljunk mindenképpen, mert így elkerülhetjük a meredek emelkedőket. Ez így is lett, és azóta is ezt az irányt követjük minden egyes alkalommal. Nem kell megijedni, sok egyenes szakasz van, de vannak azért meredekebb részek is. Ha ebben az irányban haladtok, akkor nem fogtok extrémen meredek emelkedőkkel találkozni, de néhány elnyújtott kaptatóval azért igen. Viszont ahogyan kedves kis barátnőm mondaná: „az emelkedőkben az a legjobb, hogy lejtő jön utána”! Olyan király, a ‘végetlenbe gurulva extra szabadság érzést adó’ lejtők lesznek, hogy csak na! Mindegy, honnan indultok, de ezt az irányt ( Velence–> Gárdony–>Agárd–> Pákozd) kövessétek!

A Velencei-tó mely látnivalói ejthetőek útba a bringatúra körül?

Először is, szerintem csodás az egész út – változatos: van, amikor településeken át kell tekerni, van amikor eldugott nyaralóövezetekbeli utcákon, van amikor a parton a strandok mellett, és van amikor a béke szigetének is megfeleltethető zöld övezetekben. Ha nyáron mentek tudtok strandolni is, mi a Velence városkájának homokos szabad strandját ajánljuk a Velence korzónál, nem messze innen retro strand is van, illetve vannak Agárdon, Gárdonyban is szabad és fizetős strandok is.

Ezek a Velence-tó legjobb látnivalói!

Ha nagyon nem siettek a tekeréssel, és van akár több órácskátok is körbejárni Magyarország összes várát, akkor a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült Dinnyési Várpark Skanzent nem hagyhatjátok kis a Velencei látnivalók sorából! Itt hazánk összes várának makettje járható körbe, pontos cím: Dinnyés, Kossuth utca 17., ez Gárdonytól nem messze van, a belépő 2000 Ft, további részletek itt! A következő állomásunk, a Velencei-tó látnivalóinak leghíresebbike, a történelemkönyvekből jól ismert Pákozdi csata helyszíne, ahol a világ legnagyobb huszár szobra, a Miskahuszár látható! Ezután a következő Velencei-tavi látnivaló, ahol érdemes megállni, főleg kisgyerekekkel, az a Sukorói Arborétum. Nemcsak állatokat lehet látni, hanem egy kilátó is van a területen, ahonnan csodás a panoráma az egész velencei-tóra, és a környékére. A Velencei-tó körül ennél jóval több látnivaló van, de egy egynapos tekerésbe, ha még fürödni, és lángosozni is akarunk, talán ennél több nem nagyon fér bele.

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!

Eger legjobb látnivalói és programjai

Egy kirándulásunk során eljutottunk Eger szívébe, így lehetőségünk adódott összegyűjteni nektek Eger legjobb látnivalóit és programjait, amiket semmiféleképpen se hagyjatok ki!