bakancslistashelyek_logo

9 dolog azért, hogy a nyaralás autóval tökéletes legyen

Meglepő lehet, de sok autós nem hajt végre alapvető ellenőrzéseket mielőtt hosszú távra indulna. Komolyan! Kérdezd csak körbe ismerőseidet. 9 dolog, alig egy óra, és máris messzire űzted az ördögöt. 

Nyaralás autóval: csak 9 dolog legyen rendben, és semmi baj nem történhet

A téma fontosságát tekintve, igencsak kevésnek mondható az az 50% aki pl. a keréknyomást leellenőrzi. Még kevesebben tekintenek rá az olajszintre, és még annál is kevesebben a pótkerék állapotára/meglétére, a gumiabroncsok futófelületének mélységéről meg már nem is beszélve.

Így lesz tökéletes a nyaralás autóval - 1 hűtőfolyadék

A hűtőfolyadék magas forráspontja a felesleges hőt eltávolítja a motorból. Nyáron szinte borítékolható egy baleset pl. az autópályán. A pályán való araszolás pedig egy forró napon a meghibásodás lehetőségét növelni. Kerüld el! Ellenőrizd a hűtőfolyadékot. A hűtőfolyadék tartályát a motorháztető alatt találod. A folyadék szintje a min-max jelzések között optimális, és figyelj oda hogy az autódnak megfelelőt válaszd.

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 2 emelő és kerékőr kulcs

Sok-sok bosszúságtól megkímélheted magad, ha defekt esetén rendelkezel a szükséges szerszámokkal. Márpedig az emelő és a kerékőr leszedéséhez szükséges speciális kulcs elengedhetetlen. Ez utóbbival nem feltétlen rendelkezik minden autó, de ha igen, fordíts rá kiemelt figyelmet, mert enélkül még a helyszínre siető segítség sem fog tudni segíteni a defekttel.

Nyaralás autóval

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 3 az olaj szint

Az olaj hűti, keni és tisztítja a motorban lévő mozgó alkatrészeket. Csiribí-csiribá és a nívópálca máris megmondja van-e elegendő olaj. A nívópálcát is a motorháztető alatt találod, szintén nagyon fontos hogy az autód típusának megfelelőt válassz.

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 4 Ablakmosó Folyadék

Közel 40°C van, könnyen lehet hogy meg se fordul a fejedben az ablakmosó folyadék. De a bogarak miatt már rövid idő elteltével jelentősen tud romlani a szélvédő tisztaságának állapota, ezáltal a látási viszonyaid. Kiemelendő, hogy nem véletlenül van nyári és külön téli ablakmosó folyadék. A nyári tartalmazz bogarak oldását segítő összetevőt, ez áldás amikor a felhalmozódott bogárállományt igyekszel menetközben eltávolítani.

Nyaralás autóval

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 5 Gumiabroncsok nyomása

Eleve jó a gumiknak ha mindig megfelelő nyomással futnak, ez meghosszabbítja élettartamukat. Autópályán nagy sebességgel haladva, egy alul mutató guminyomással a gumiabroncs szétrobbanhat, mely halálos balesethez is vezethet. A gumiabroncs nyomása hatással van a féktávolságra is. És ne feledkezz meg a pótkerékről sem! Mármint ellenőrizd abban is a nyomást. 

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 6 Gumiabroncsok futófelülete

A gumiabroncs futófelületének kopása, repedések és kidudorodások ellenőrzése is igen fontos.  Kiváltképp ha szabad ég alatt parkol az autód. Ugyanis a sok napfény hatására -pláne ha régi- megrepedhet a gumi. Az UV-fény oxidálja a gumit a gumiabroncsokban, melynek következtében azok elveszítik viaszos tulajdonságaikat, így kiszáradnak és megrepednek.
A kátyúk és járdaszegélyek terhelik a gumiabroncsokat, a tartós ütközések az oldalfal kidudorodását, gyengülését okozhatják.

Nyaralás autóval

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 7 Lámpák ellenőrzése

A lámpák ellenőrzése autó típusától és korától függően lehet egyszerűbb vagy pár percet igénylő feladat. De szánjunk rá időt, hisz az esti közlekedést nagyban segíti ha jól látjuk a környezetünket, észrevesszük autónk fényében mozgó dolgokat, valamint elkerüljük a baleset ha jól látszunk a forgalomban résztvevők számára.

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 8 Ablaktörlő lapátok

Utazás közben ha elkap bennünket egy nyári zápor, az bizony próbára teheti az ablaktörlő lapátot. Nagyon fontos ellenőrizni, hogy a megfelelő hatékonysággal töröl-e, nincs a gumi megrepedve. És a már említett ablakmosó folyadék kezelése is problémás ha nem megfelelő az ablaktörlő lapát.

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 9 Légkondicionáló átvizsgálása

Amennyiben van az autóban légkondi, mindenképpen szánjunk időt a felülvizsgálatára. Ha esetleg tavaly óta nem használtad, vagy városban még melegben is jobban szereted a lehúzott ablakokat, azért nem árt ellenőrizni, mert hosszú úton, utasokkal a fedélzeten komfortosabb lehet mindenkinek az utazás, és a legrosszabb ami történhet, hogy meleget fúj be a klíma.

Nyaralás autóval
Képek forrása: https://pixabay.com/hu/

Így Lesz Tökéletes A Nyaralás Autóval - 9+1

Összességében 30-60 perc alatt végezni lehet minden fontos dolog átvizsgálásával. Ne bízzatok semmit a véletlenre.

9+1 Üzemanyaggal teli tankot és balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább
Budapest Paskal gyógyfürdő

Budapest gyógyfürdői – melyiket válaszd 2. rész

Az első részben áttekintettük Budapest gyógyfürdői közül a Dagály-, Dandár-, Gellért-, Király-, és Lukács gyógyfürdőket. Valamint különbséget tettünk termál és gyógyvíz között.  Budapest gyógyvizei –

Balnoterápia

Balneoterápia a Balatonnál

A balneoterápia is egyfajta élmény hotelnek mondható. Az élmény hotelek kínálata igen csak végtelen: az  izgalmas, szívet dobogtató, határaidat feszegetőn át, a tesi és lelki kényeztetést nyújtókig