bakancslistashelyek_logo

Budapest legkülönlegesebb kirándulóhelye: A varázslatos Tétényi-fennsík

Budapest egyik legkülönlegesebb kirándulóhelyét mutatom be most nektek, amiről még magam is alig akartam elhinni, hogy létezik. A nyüzsgő fővárosunkban, a betondzsungelek mellett van egy falatnyi Alföld is, méghozzá a Tétényi-fennsík Természetvédelmi Területen!

A varázslatos Tétényi-fennsík

Szerintem csodás fővárosunkat, Budapestet nem lehet nem imádni. Izgalmas épületei, kulturális kincsei, modern műalkotásai, és csodaszép tájai megunhatatlanok. Azt szerettem a legjobban a  fővárosunkban, hogy amikor már azt hinném, hogy mindent láttam, akkor jön egy újabb izgalmas látnivaló, egy nem várt fordulat, egy olyan meseszép táj, mint a Tétényi-fennsík. Alföldi lányként teljesen elvarázsolt ennek az egyébként védett területnek a varázsa, a csend, béke, nyugalom, a mezei virágok, háborítatlan területek, mindenfelé szálldosó pillangók, katicák, és méhecskék hada. És a legjobb az egészben, hogy mindehhez nem is kell elhagynunk a város határát. Szerintem mindenképpen fedezzétek fel ti is ezt a csodás budapesti kirándulóhelyet! Mutatok is néhány képet ízelítőként!

Mit kell tudni a Tétényi-fennsíkról?

A Tétényi-fennsík igazán magával ragadó, hiszen kiszakadást biztosít a fővárosi nyüzsgésből, mi a nyár legelső igazi napsütötte szombat délelőttjén voltunk, és egy kezemen meg tudom számolni mennyi kirándulóval találkoztunk….viszont a pillangókat napokig tudnám számolni! Na de a lényeg, hogy nemcsak a szépsége, hanem a  különlegessége is szót érdemel. A Tétényi-fennsíkról tudni kell hogy egy magyarországi földrajzi kistáj, valamint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egyik országosan védett természetvédelmi területe. Növényvilága erősen cserjésedett sztyepprét, ahol 400 különböző növényfaj található meg, ezek közül pedig 45 védett, vagy fokozottan védett, valamint további 80 védett állatfaj is megtalálható itt. Szóval csodaszép madárdalok nélkül sem tudsz megtenni egy lépést sem itt!

A Tétényi-fennsík Tanösvény bejárása

A Tétényi-fennsíkon egy külön kialakított 12 állomásos tanösvény található, aminek a segítségével könnyen fel lehet fedezni a térséget. A tanösvény a Mementopark mögötti parkolóból indul: egy gyíkos tábla jelöli a tanösvényt, ahol térkép is van kihelyezve. Az útvonal 3 k hosszú, a környék kirándulóhelyeivel ellentétben nincsenek különösebb szintemelkedések, az egész bejárható 1,5-2 óra alatt kényelmes tempóban. Az egész terület védett, ezért az ösvényt elhagyni nem szabad, mert ezzel kockáztatnád azt, hogy növényeket, állatokat sértesz meg – tartsd tiszteletben a természetet! A kihelyezett táblák segítségével sok érdekes információt megtudhatsz a különleges állat- és növényvilágról, de ha előzetesen szeretnél tájékozódni, akkor ezt az oldalt ajánlom!  Kisiskolások számára is izgalmas kirándulás lehet!

A Tétényi-fennsík megközelítése

A Tétényi-fennsíkban az egyik legjobb dolog, hogy egy kellemes kis kikapcsolódás reményében el sem kell hagynunk a főváros hatásait. A 87-es, 101-es, 150-es, 187-es, 251-es és 287-es autóbuszokkal egyszerűen megközelíthető- mi Kelenföldön szálltunk fel az egyik buszra, és tényleg pikk-pakk oda is értünk a bejárathoz. A Mementopark buszmegállónál kell leszállni, onnan egy kicsit sétálni. Mivel a Mementopark parkolója mögül indul a tanösvény, a parkolás is biztosított!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!

Eger legjobb látnivalói és programjai

Egy kirándulásunk során eljutottunk Eger szívébe, így lehetőségünk adódott összegyűjteni nektek Eger legjobb látnivalóit és programjait, amiket semmiféleképpen se hagyjatok ki!