bakancslistashelyek_logo

Idilli tó, különleges barlangrendszer, hangulatos romok– a festői Tapolca legszebb látnivalói

Tapolca a Balaton-felvidék egyik legszebb helye. Festői szépségéhez megannyi izgalmas látnivaló járul hozzá. Érdemes a balatoni nyaralások alkalmával tenni egy kis kitérőt, és felfedezni Tapolca legszebb látnivalóit, garantáltan nem bánjátok meg!

Tapolca egy igazán különleges hely a Balaton környékén, mondhatni egy igazi ékszerdoboz. A Balaton-felvidék nyugati szélén, a Tapolcai medencében található, Veszprém vármegyében, de a 1950-es megyerendezésig Zala vármegyéhez tartozott. A város a Tapolcai járás székhelye. A gyors ismertető után evezzünk izgalmasabb vizekre, és nézzük Tapolca legszebb látnivalóit!

Tapolca legszebb látnivalói közül a legismertebb a Tavasbarlang

A Tapolcai Tavasbarlang egyértelműen az egyik legismertebb, és legnépszerűbb Tapolca legszebb látnivalói közül, de ez nem véletlen. Szépsége páratlan, és maga a barlang is nagyon egyedi, hiszen a karsztvíznek köszönhetően csónakkal is be lehet járni – legalábbis egy részét.  A látogatók nagyon szeretik ezt a különleges élményt, de nem csak emiatt érdemes a barlangot felfedezni. A Tavasbarlangnak nagyon különleges a klímája, és hőmérséklete is állandó, még a leghidegebb téli napokon is 24-16 fok van itt, de a negyven fokos kánikulában is jó itt felfrissülni, és akkor még a gyógyhatásról nem is beszéltünk…. A barlang levegője 100%-os páratartalmú, és hihetetlenül tiszta, így a légzőszervi, valamint allergiás megbetegedések gyógyítására is alkalmas.

Tapolcai tavasbarlang

Tapolca legszebb látnivalói közül nem szabad kihagyni a Malom-tavat

A Malom-tó elválaszthatatlan Tapolca látképétől. Ez a hely adja meg a város igazi hangulatát – persze lehet, hogy csak szerintem.  A források szerint már a középkorban is a város központi eleme volt, ami még nagyobb „HŰ-HA” hatást ad az egész dolognak. habár magát a malmot azóta már sokszor átépítették – napjainkban például szállodaként üzemel, az energiaszükséglet egy részét a felújított malomkerék adja -, még mindig nagyon hangulatos látványt teremt. A tavat mesterségesen duzzasztották az itt található forrás segítségével.  Plusz érdekesség, hogy napjainkban ez hazánkban az egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalma. A tavat érdemes körbejárni, megnézni a forrást, átmenni a hídon, és gyönyörködni.

Malom to Tapolca

Tapolca legszebb látnivalói: Halas lépcső

Ha a Malom-tavat megyünk felfedezni, akkor elkerülhetetlen, hogy már az út során előkapjuk fotómasináinkat, hiszen már maga az út is tartogat látnivalókat. Ezek közül a leginkább feltűnő, és népszerű a 27 lépcsőfokból álló Halas lépcső. Az alkotás csak úgy vibrál a színektől, emiatt pedig sokak nagy kedvence. A lépcsőt néhány éve, egészen pontosan 2016-ban Varjas Judit helyi iparművész készítette, az elbeszélések szerint több mint 30 kilónyi festéket használt fel.

Halas lepco Tapolca

Tapolca legszebb látnivalói: Romkert

Ezt a tapolcai látnivalót kevesen ismerik, a legtöbben megelégszenek a tó – egyébként nagyon csodás- látványával, azonban a történelem szerelmesei Tapolca ezen látnivalóját sem hagyhatják ki! A Templomdombon található Tapolca egykori centruma, jobban mondva annak maradványai. A 13. századba utazhatunk vissza a romok segítségével: a templommal szemben állt a hajdani vár, de a várkapu, és a farkasverem romjai is megtalálhatóak a Romkertben. Marton László Múltunk című alkotása is látható. Erről sajnos képünk nincsen, de higgyétek el, hogy nagyon különleges!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább
Budapest Paskal gyógyfürdő

Budapest gyógyfürdői – melyiket válaszd 2. rész

Az első részben áttekintettük Budapest gyógyfürdői közül a Dagály-, Dandár-, Gellért-, Király-, és Lukács gyógyfürdőket. Valamint különbséget tettünk termál és gyógyvíz között.  Budapest gyógyvizei –

Balnoterápia

Balneoterápia a Balatonnál

A balneoterápia is egyfajta élmény hotelnek mondható. Az élmény hotelek kínálata igen csak végtelen: az  izgalmas, szívet dobogtató, határaidat feszegetőn át, a tesi és lelki kényeztetést nyújtókig