bakancslistashelyek_logo
,

Szent Anna-tó medvékkel körülvéve – Erdélyi túra egy mesebeli erdőben

Erdély medve lakott erdejében gyalog indultunk el a Szent Anna-tóhoz, nem kellett volna, egy dolgot viszont megtanultunk: ne sétáljatok az erdélyi erdőben olyan nyugodtan!

Erdélyi túra – Beszámoló egy izgalmas kirándulásról!

Erdélyi túránk első állomása nem más volt, mint a Szent Anna-tó! A tó Csíkszeredától nagyjából 55-60 kilométerre található, csodaszép, szerpentines úton lehet megközelíteni, ha a legegyszerűbb és mindenkinek ajánlott útvonalat választjuk.

Mi viszont nem ezt választottuk… Vállalkozó szelleműek voltunk, és igazi túrázásra vágytunk, úgyhogy az autókkal csak Tusnádfürdőig mentünk, ott kerestünk egy parkolót, majd előkaptuk a túratérképeket, és elindultunk.

Nem tudtuk, hogy mire vállalkoztunk! Összesen nyolcan indultunk el, éééééés most persze jöhetne az, hogy szerintetek mennyien tértünk vissza, de ez nem egy horrorfilm, szóval már most megnyugtatok mindenkit, hogy mindannyian túléltük a túrát! Nézzétek meg az ott készült fotóinkat, a galéria alatt pedig folytatom a történetet! 

Erdélyi túra a Szent Anna-tóhoz

Szóval, elindultunk, nem gondoltunk semmi rosszra, mivel mindvégig egy túraösvényen mentünk, nem hittük volna, hogy bármi probléma lehet. Fárasztó volt az út odafelé nagyon, nagyjából egy órán keresztül mentünk hegynek felfelé, viszont kárpótolt minket az a csodálatos érzés, ami elfogott minket. A levegő fantasztikus volt, imádtuk. Egészen addig, amíg fel nem értünk a hegy tetejére. Ott ugyanis egy kis tisztás fogadott minket, szemetesekkel, asztalokkal, padokkal. Ami nem lett volna baj, sőt, jól esett egy kicsit megpihenni.

Aztán megláttuk a táblát, ami kicsit elbizonytalanított mindenkit. A táblán ugyanis egy medve volt, alatta pedig ott volt a „Vigyázz, medve” felirat, kiegészítve azzal, hogy ne hagyj magad mögött szemetet, és nagyon figyelj oda. Mellette még egy tábla volt, amin le volt írva, hogy mit kell tenni, ha medvével találkozunk.

Túraútvonal a Szent Anna-tóhoz

Ha már itt voltunk, akkor mentünk tovább, elértük a Szent Anna-tavat, ami elképesztően gyönyörű, tényleg érdemes elmennie ide mindenkinek! Mindenhol fenyők veszik körül, tényleg egy kis ékszerdoboz az egész, nekem nagyon tetszett. Sajnos nem tudtam eléggé élvezni, mert ott motoszkált a fejemben a tudat, hogy medvék között kell megtennünk a visszavezető utat! A tónál sok emberrel találkoztunk, köztük helyiekkel is, akik vigyorogva mondták, hogy vigyázzunk a hazaúton!

szent anna to2 1

Egy órát töltöttünk el a Szent Anna-tónál, aztán úgy döntöttünk, lesz, ami lesz, induljunk vissza! A lányok egész úton meg voltak ijedve, mindenki a párjához simult, majd ő megvédi a hatalmas medvétől.

Őszintén? Semmi esélyünk nem lett volna, ha összetalálkozunk egy macival. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor az erdő végén megláttuk az első házat, szinte futottunk a kocsikhoz már. Amikor visszaértünk szállásunkra, első dolgunk volt meginni egy kis helyi specialitást (áfonya pálinka), aztán kibeszéltük a túrát.

Azóta szerencsére csak mosolygunk a történteken, de nagyon rossz belegondolni abba, hogy másképpen is alakulhatott volna. A történethez hozzátartozik, hogy két héttel később hallottuk a hírekben, hogy ugyanezen a túraútvonalon találkoztak medvével, és nagy szerencséjük volt, hogy nem lett nagy baj, az azt követő héten pedig Tusnádfürdőn láttak medvét, ami szintén nem volt valami kellemes élmény.  Egy szó, mint száz, a Szent Anna-tó csodálatosan szép, a környezete is, az odavezető út is, de ha egy mód van rá, akkor autóval közelítsétek meg, jobban jártok! 

Ha szeretnél további élménybeszámolókat olvasni Erdélyből akkor nézz körül a külföldi blogunkon vagy vess egy pillantást a többi bakancslistás helyre, amit összegyűjtöttünk Nektek!

Szent Anna-tó hagyományai

A Szent Anna-tó nem csupán a természet rajongóinak kedvelt célpontja, hanem kulturális és vallási események helyszíne is. Évente Szent Anna ünnepén hagyományosan sok hívő és turista érkezik a tóhoz, hogy megünnepeljék a védőszent napját és részt vegyenek a szertartásokon. Érdemes ebben az időszakban meglátogatni a helyszínt, így betekintést nyerhetünk az erdélyiek egyik különleges hagyományába!

A tóban a Gyilkos-tóval ellentétben fürödni is lehet, habár a víz hűvös, mivel a tó mélysége nagyon változó, az egyes helyeken akár 7 métert is elérhet. Így mindenképp készülj fürdőruhával, valamint a környéken számos túraútvonal található, amelyek lehetőséget nyújtanak a környező természeti szépségek felfedezésére, érdemes ezeknek is utána járni és bebarangolni a környéket!

A pontos GPS koordinátákat ITT találhatod!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább