bakancslistashelyek_logo

Őszből nyárba Európában: 5 legjobb hely Európában, ahol még októberben is strandolhatsz

Bár öreg kontinensünk, Európa nem mondható trópusi földrésznek, mégis akadnak rajta olyan egzotikusnak is nevezhető pontok, ahol még az ősz derekán is szikrázó napsütésre, és tengeri csobbanásra lehet készülni. Ha nem is télből a nyárba, de legalább őszből a nyárba utazhatunk, ha ezekre az Európai helyszíneket választjuk.

Őszből nyárba Európában: Szicília

Szicíliában és nyáron voltam – 35 fok alá éjszaka sem ment a hőmérséklet, de nem lepődtem meg akkor sem, amikor 49 fokot jelzett a telefonom. nagyon meleg volt, ami nem is csoda, hiszen közelebb van ez a hatalmas olasz sziget Afrikához, mint hozzánk. Már akkor megnyugtatott mindenki, hogy itt októberben is nyugodtan lehet a tengerben fürdeni, sőt sokkal jobb klíma van a kincses kis városkáinak a felfedezésére is ilyen tájt. Bár Szicíliát mindenki vadnak ismeri, nagyon is bájos. Tele van barokk stílusú kisvárosokkal, macsakaköves utcákkal, és olyan épületekkel, hogy száj tátva marad. A partjai meg….vannak homokosak, és sziklásak is, ki mit szeret, kedvére válogathat. A gasztronómiájuk nagyon egyedülálló, és ősszel lehet megkóstolni a legfrissebb alapanyagokból készült finom ételeket, és persze italokat. Apropó, a leghidegebb pont a 3000 méternél is magasabb Etna tűzhányója, oda esetleg vigyetek hosszúnadrágot is októberben! És ha Szicília, akkor Csontváry kedvenc helye, Taormina sem maradhat ki a sorból!

Őszből nyárba Európában: Málta

Málta is Afrika partjaitól nem messze található, igazából Szicília környékén, ezért én nem lepődök meg rajta, hogy az top őszi európai úti célok listáján mindig előkelő helyen szerepel. Én még nem voltam itt, de tervezem – különleges helynek tűnik, ami nem kevés természeti kincset tartogat, és a kultúra is igen egyedülálló. Az évek során arab, olasz és brit megszállások vették birtokukba, mindegyik civilizáció maga után hagyta a maga nyomait. Az elmúlt években Málta felhívta magára a figyelmet kultúrájával és ételeivel. A főváros, Valletta pedig a világ egyik legszebb kikötője.

Őszből nyárba Európában: Kanári-szigetek

Európa legegzotikusabb desztinációja ez a szigetcsoport, ami nem egy hajszállal Afrika felett, hanem konkrétan Afrika magasságában található. Több szigeten is lehet ezért szaharai homokkal találkozni, na meg még késő ősszel is meleggel. Én október végén voltam Tenerifén, és teljesen jó idő volt, medencéztünk, fürödtünk az óceánban, vulkántúráztunk, és voltunk állatkertben is. Tenerife a legnagyobb és legnyüzsgőbb sziget, ahol nem lehet unatkozni, vannak jó programok, szervezett túrák, és az éjszakai élet is pörög néhány városban, de a többi szigeten is vannak bőven szép helyek, jó strandok. Fuerteventura szigetéről olvashatsz is egy októberi élménybeszámolót ebben a cikkben! Izgalmas szigetek, és repülnek a fapadosok egészen jó áron!

Őszből nyárba Európában: Ciprus

A nyár tovább tart Cipruson, mint bárhol máshol a Földközi-tengeren. Európa délkeleti sarkában, ez az egész évben nyitva tartó sziget Marokkóval és Iránnal egy szélességi körön található, és ennek következtében az októberi napok megfelelően melegek és naposak – még a hónap végén és novemberben is 28°C körüliek. A légitársaságok egész évben közvetlenül is repülnek, egészen jó árakon is el lehet csípni járatokat. Jó strandok, és ősi romok is vannak bőven a Cipruson.

shutterstock 650294605

Őszből nyárba Európában: Madeira

Itt kicsit csalok, mert Madeira igazából az örök tavasz szigete, tehát nem is annyira a nyárba csöppensz bele ide utazva, hanem sokkal inkább egy csodaszép, növényekkel telepakolt, madárcsicsergős tavaszba. Ami jó hír, hogy nemcsak októberben, hanem egész évben, tehát még télen is viszonylag jó idő van. A hőmérséklet a leghidegebb napokon is 18 °C és 20 °C között van, és télen naponta körülbelül 5 óra napsütés van. Októberben az időjárás jellemzően elég enyhe, de estére érdemes magunkkal vinni egy pulóvert vagy könnyű kabátot. Az átlagos napi maximum 24 C, a napi minimum 20 C. Ebben a cikkben egy nagyon jó túraútvonalat mutatunk be.

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább