bakancslistashelyek_logo

Őrség: 5 kihagyhatatlan látnivaló, ide mindenképpen látogass el!

Magyarország tele van szép vidékekkel, mely közül az Őrség pillanatok alatt elvarázsol természeti adottságaival, varázslatos látnivalóival és csendességével. A kis falvakban sétálva úgy érezhetjük mintha visszarepültünk volna az időben, hiszen itt a vidéki kultúra még mindig őrzi időtlen értékét.

Röviden az Őrségről


Az Őrség egy varázslatos tájegység, mely Magyarország nyugat-dunántúli régiójában, Vas és Zala megye területén helyezkedik el. Központja Őriszentpéter, ezen kívül 21 magyar és kilenc szlovéniai települést sorolunk ide. Neve a régmúltra nyúlik vissza, amikor ez a terület, határőrök őrizte vidék volt. Az őröket a honfoglaló magyarok telepítették be, hogy megvédjék az ország nyugati határát. A tájegység rendkívül gazdag természeti kincsekben, történelmi és kulturális látnivalókban. Összegyűjtöttem azokat a látnivalókat, amiket semmiféleképpen ne hagyj ki, ha az Őrségben jársz! Ha érdekelnek további látnivalók vidéken, akkor kattints IDE!


Zöld kincsek birodalma az Őrségben: Őrségi Nemzeti Park


Az Őrségi Nemzeti Park 44 települést foglal magába, látogatása mind a négy évszakban ajánlott. Területén gyönyörű erdők, kristálytiszta patakok és ritka növényfajok találhatók. A Park közel 13 tanösvénynek és 5 bemutatóhelynek ad otthont, melyek kiemelt figyelemmel kísérik a már kihalófélben lévő fajok védelmét. Rengeteg lepkefajjal találkozhatunk, illetve láthatunk szitakötőket, kérészeket vagy bölényeket. Az utóbbit 2019-ben telepítették vissza hazánkba.


Őrség különleges tava: Merüljön el a Vadása-tó varázslatos világában


A tavat 1968-ban kezdték el kialakítani az ott élő emberek közössége, a Vadása patak felhasználásával. Akkoriban számtalan róka élt a területen, akik lyukakat ástak a folyóparton, így tehát innen kapta a nevét a tó: vad-ásta. Csodás kirándulóhely, remek lehetőség a kikapcsolódásra, akár horgászhatunk vagy strandolhatunk is.


Kastély a képzelet kertjében: Batthyány-Strattmann Kastély


A Batthyány-Strattmann Kastély egy lenyűgöző történelmi épület az őrségi tájon. A kastély gazdag történelmi hátterével és építészeti részleteivel azonnal megragadja a látogatói tekintetét. Az épület egykor a Batthyány és Strattmann családok otthona volt, ma pedig múzumként és kulturális központként üzemel. A kastély udvara és kertje elbűvölő környezetet nyújt piknikezéshez, vagy akár egy csendes sétához.


Évszázadok emléke az Őrségben: Szalafő- Pityerszer


A terület a hagyományos falusi életet eleveníti fel. A kiállítások és az épületek révén betekintést nyerhetünk a múlt mindennapjaiba. Az itt található épületek a mai napon is a helyükön állnak, hiszen az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei megőrizték az 1700-as évekbeli állapotot! A szabadtéri múzeum legrégebbi épülete egy zsúpfedeles borona-ház, amit úgy neveztek el, hogy Csordás-ház, ez váltotta fel a honfoglalás idején a jurtákat.

Őrségi látnivalók


Felfrissülés oázisa az Őrségben: A Szentgotthardi Termál és Élményfürdő


A Szentgotthardi Termál és Élményfürdő a nyugat régió egyik legkedveltebb pihenőhelye, amely a Gyöngyös-patak partján fekszik, zöld környezetben. Ideális környezetet biztosít medencéivel minden korosztály számára, akár egész évben is. Legyen szó, családi kiruccanásról, romantikus pihenésről vagy egyszerű kikapcsolódásról, ez a trópusi hangulatú strandfürdő tökéletes szórakozás helyszínéül szolgál.

Ez a tájegység egész évben rejteget magában látnivalókat. Ne hagyd ki ezt a varázslatos vidéket, és fedezd fel te is az Őrség látnivalóit!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!