bakancslistashelyek_logo

Mátra kirándulás: fedezd fel a Galya-kilátót és a Szent László-forrást

Mátra kirándulás ősszel? Az legjobb idő hozzá! Hiszen az ősz lassan beköszönt, de amíg az időjárás kedvező addig kiránduljunk: úgy döntöttünk mi is, hogy kihasználjuk az alkalmat egy gyönyörű Mátra kirándulásra. A napokban Galyatető és Mátraháza volt a célunk, hogy felfedezzük a lenyűgöző Galya-kilátót és az isteni finom vizű Szent László-forrást.

Mátra kirándulás: Galya-kilátó

A Mátra, Magyarország legmagasabb hegysége, ősszel és tavasszal különösen lenyűgöző látványt nyújt. A színes levelekkel borított erdők, a friss hegyi levegő és a csend mind azt ígéri, hogy egy felejthetetlen kirándulásban lehet részünk. Az időjárás még mindig kegyes volt hozzánk, a napsütés pedig átmelegítette a hideg őszi reggeleket.

Először is, elindultunk a Galyatetőre, amely a Mátra egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Az autót a parkolóban hagytuk, és elindultunk a Galya-kilátó felé vezető ösvényen.

A Galya-tetőn található az ikonikus Galya-kilátó, amely hatalmas, 30 méteres magasságával a hegycsúcson áll és már 1934 óta büszkén őrködik a környéken. Ezt a kilátót széles körben ismerik Péter hegyese-kilátó néven, és 955 méteres magasságban található, az Országos Kéktúra útvonalán elhelyezkedve. A galyai kilátó Magyarország legmagasabban fekvő kilátója, és nem véletlenül – csodálatos panorámájával varázsolja el az oda látogatókat. A belépés jelenleg 200 Forint, ami mondanom sem kell, nagyon megéri. Amikor felértünk a csúcsra, lenyűgöző látvány tárult elénk.

360°-os látvány tárul a szemünk elé a Galya-kilátóból

Az építmény büszkélkedhet egy 360°-os, lenyűgöző kilátást nyújtó tetőterasszal is, ahonnan páratlan panorámában lehet részünk a környékre. Az emelkedésből jól láthatóak a környező hegyek és vonulatok. Kelet felé a Bükk hegység, nyugatra pedig a Börzsöny és a Cserhát hegyei tárulnak elénk, míg észak felé a szlovák hegyek csúcsai rajzolódnak ki a távolban. Tiszta idő esetén még messzebbre is ellátunk, és megpillanthatjuk a Mecsek-hegységet, a Magas-Tátrát, valamint a Piszkéstetői Obszervatórium tornyát is. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor akár Budapest és a Dunamenti Erőmű három kéménye is felsejlik a távoli horizonton.

Mátra kirándulás: Szent László-forrás és a legendája

Miután hosszasan gyönyörködtünk a kilátásban, leereszkedtünk a hegyről, és átutaztunk Mátraházára. Mátraháza egy szép kis település a Mátra lábánál, és a forrásáról is híres. A Szent László-forrás nem csak a helyiek, hanem a kirándulók kedvelt pihenőhelye is. A forrásból fakadó kristálytiszta víz frissítő és hideg volt, különösen az őszi nap melege után. És hogy miért Szent László-forrása ez? A legenda szerint László király Mátraalján a kunok elleni csatában a kánikula és vízhiány miatt kénytelen volt visszavonulni. Azonban Istenhez való imádsága után egy sziklából forrás fakadt a semmiből, megmentve ezzel a seregét a szomjúságtól. Új erővel harcolva a király és lovagjai végül győzelmet arattak a kunok felett.

Mátra kirándulás: Gyöngyös remek választás, ha éhesek vagyunk

Gyöngyös valóban remek választás lehet, ha étteremre vágyunk vagy éhesek vagyunk. A városban számos étterem, büfé, kávézó, hamburgerező található, ahol különböző ízekkel és fogásokkal kényeztethetjük meg az ízlelőbimbóinkat. Érdemes körülnézni, szerintem mindenki megtalálhatja a számára kedvező ízeket.

Mátra kirándulás: a Galyatető naplementéje lenyűgöző

Az esti órákban, amikor a nap lassan lebukott a hegyek mögé, visszatértünk a Galyatetőre, hogy megcsodáljuk a naplementét. A hegyek és a kilátó környezete a naplemente színeiben pompázott, és egy újabb lenyűgöző látványban volt részünk. A hideg őszi este ellenére a pillanatokat, amikor a nap utolsó sugarai bevilágítottak a tájra, sosem fogjuk elfelejteni.

A Mátra kirándulás ősszel kihagyhatatlan

A Mátra kirándulásunk egyszerűen felejthetetlen élmény volt. Az őszi időjárás és a lenyűgöző természeti szépségek együttesen olyan élményt teremtettek, amit mindenkinek érdemes kipróbálni. A Galya-kilátó és a Szent László-forrás mindenképpen kihagyhatatlan látnivalók, amelyek magukban hordozzák a Mátra varázsát és szépségét. Ha van lehetőséged, látogass el ide az ősz folyamán, és fedezd fel ezt a csodálatos vidéket! Ajánljuk neked még a Gabi-halála nevű kilátót a Mátrában, ami nincs is messze a fent említett helyektől, Noémi már járt ott és csodás beszámolót írt róla!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!

Eger legjobb látnivalói és programjai

Egy kirándulásunk során eljutottunk Eger szívébe, így lehetőségünk adódott összegyűjteni nektek Eger legjobb látnivalóit és programjait, amiket semmiféleképpen se hagyjatok ki!