bakancslistashelyek_logo
,

A Dunakanyar rejtett kis ékszerdoboza: Márianosztra legszebb látnivalói

Hazánk egyik legszebb területén, a Dunakanyarban található, az éppúgy csodálatos Márianosztra – amit szinte kötelező felfedezned egy napsütötte tavaszi, nyári, vagy akár őszi napon. Mutatom is Márianosztra legszebb látnivalóit!

Márianosztra: A Dunakanyar rejtett kincse

Imádom a Dunakanyart, hazánk egyik legszebb, és egyben legnépszerűbb része. A Dunakanyar csodás települései – Esztergom, Szob, Dömös, Verőce, Zebegény, Nagymaros, Visegrád, Vác, és sokan ideszámolják még Szentendrét is – mind megérnek egy nagy látogatást. Mostani cikkünk azonban egy kicsit rejtettebb helyet, a csodás Márianosztrát, és annak legszebb látnivalóit mutatja be. Budapesttől mindössze 70 kilométerre található ez a kis község, egészen pontosan a Börzsöny-hegységben. Hogyan közelíthető meg a Dunakanyar kis ékszerdoboza? Budapesttől olyan egy óra és 10 perc az út autóval, Vácról fél óra. Tömegközlekedéssel: Budapestről a Dunakanyar több települése megközelíthető vonattal, a kisebb települések között busz biztosítja az átjárást, a szobi vasútállomásról indulva 12 percnyi buszozással lehet megközelíteni Márianosztrát. És ez nem minden, a Duna bal partján az haladó EV 6-os kerékpárúton bringázva is eltekerhetünk ide.

Mit lehet tudni Márianosztráról? Márianosztra története

Márianosztra szépsége, és története sem mindennapi! Első írásos említése még 1262-ből származik. Szót érdemel a múltnak azon darabkája, amikor 1352-ben a pálosoknak otthont és kolostort építtetett itt Nagy Lajos királyunk, hiszen itt Hunyadi János, és Mátyás király is megfordult. Később a törökök teljesen elpusztították a csodás kis Márianosztrát, a település teljesen kiürült. Szerencsére a kolostor később visszaépült, és a pálosok visszaköltöztek, de később a rend feloszlott. A község körül 2 vár is állott egykoron, aminek ma már csak romladozó maradványai tekinthetőek meg: a Bíber-vár és a Zuvári-vár is magában hordozza Márianosztra történetének egy-egy kis maradványát.

Márianosztra legszebb látnivalói: Magyarok Nagyasszonya Bazilika

Egy csodás Bazilika Márianosztra egyik éke, amit még maga Nagy Lajos király építtette. A kolostort és a templomot remeték számára húzatta fel, majd a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szenteltetett fel. Emiatt kapta meg Márianosztra a nevét, aminek jelentése Mi Máriánk. 3 hatalmas harangja is van a bazilikának, az egyik 100 kg-nál is többet nyom! Kiemelkedő, hogy 2012-ben a templom XVI. Benedek pápától Basilica minor rangot nyert. A templom és a kolostor egy csodás belső udvart is közre fog.

Márianosztra legszebb látnivalói: Börtönmúzeum

Márianosztra falai különleges történeteket őriznek, erre remek példa az egykori kolostorból kialakított fegyintézet, aminek történetével a templom melletti múzeumban ismerkedhetnek meg a kíváncsi látogatók. Vannak valósághű cellák is, és érdekes történetekkel vannak tele plakátolva a falak, így leleményes rabok szökési történeteivel is megismerkedhetünk. A legkisebbek is nagy izgalomba szoktak lendülni az akciókkal nem spórolós kiállítás láttán. Nyitva tartás: április 1. és október 30. között: minden nap 09:00 – től 17:00 óráig. A belépőjegy filléres tétel: felnőtt 300.- Ft; kedvezményes (diák/nyugdíjas) 150.- Ft; csoportos (15 fő felett) 100.- Ft/fő.

Márianosztra legszebb látnivalói: Faluház

A helyi mesterségek, szokások, hagyományok megismerése mindig izgalmas tud lenni, nincsen ez máshogyan akkor sem, ha ezen a csodás helyen, Márianosztrán sétálunk. Szinte vonzz minket, hogy megismerjük mélyebben a község történetét – Márianosztra Faluháza nyújt ehhez kiváló lehetőséget! A paraszti szokások, építészetet, hagyományokat régi tárgyakon, cégtáblákon, fotó nyomatokon, okiratokon keresztül ismerhetik meg kicsik és nagyok egyaránt. Maga az épület is csodálatos, az udvaron egy vízimalom részeit lehet alaposabban szemügyre venni, valóságos élmény ide eljönni!  

Márianosztra legszebb látnivalói: Kálvária Kápolna

Nem én találtam ki, hanem olvastam, de egyet kell, hogy értsek: a Dunakanyar leglátványosabb Kálváriája található Márianosztrában. Egy apró kis kápolna áll a hegytetőn, barokk szoborcsoporttal, ahová csodás út vezet. A piros sáv turistajelzés és a Mária zarándokút jelzéseit kell követnünk a falu központjából, a Bazilikától 1 km távolságra találjuk a Kálvária Kápolnát!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább