bakancslistashelyek_logo

Mikor, hol érdemes keresni? Ezek a legjobb sarki fény néző helyek Európában

Melyek a legjobb sarki fény néző helyek Európában, mikor érdemes ezeket felkeresni? Mutatom! Az egész ország sarki fény lázban ég, mielőtt hazánkban is több helyen is vörösen izzott az égbolt az északi szín égre festett vonulatai miatt vasárnap este. Neked sem sikerült elkapnod a magyarországi sarki fényt? Ne csüggedj, mert számtalan csodaszép sarki fény néző helye van még nem is olyan messze tőlünk, amiket ha jó időben keresel fel, akkor biztos a siker.

Mikor láthatunk sarki fényt?

A magyarországi sarki fény egy nagyon különleges, és rendhagyó esemény volt. Nagyon jó körülmények voltak ahhoz, hogy ennek a különleges természeti jelenséget szabad szemmel is megcsodáljuk. Az Északi-sark felé haladva azonban egyre elterjedtebb ez a jelenség, nem véletlenül utaznak rengetegen ide, hogy szemtanúi legyenek a mágikus kékre-zöldre-lilára festett égnek. Azonban az aurora borealis, vagy népszerűbb nevén sarki fény, sarki fény csak az év bizonyos időszakaiban látható, ha megfelelőek a körülmények. Télen, október és április között nagyobb valószínűséggel bukkanhatsz erre a csodára, így ilyenkor érdemes utazni. Azt is számításba kell venni, hogy minél sötétebb az égbolt, annál könnyebben észrevehető a feletted táncoló aurora színe. Télen ugyebár az éjszakai égbolt sötétebb, és kevesebb a nappali óra. Valójában a távoli északi régiókban a nap egyáltalán nem kel fel – ezt a jelenséget „sarki éjszakának” nevezik. Minél több órányi sötétség van, annál nagyobb az esélye, hogy megtaláljuk a sarki fényt. Na de hol keressük?

Legjobb sarki fény néző helyek Európában: Tromso, Norvégia

Tromso nemcsak a legjobb sarki fény néző hely Európában, hanem az egész világon is! A norvég sarkvidéken a sarki fény szívében található várost széles körben úgy tekintik, mint a világ egyik legjobb helye a sarki fény megtekintésére. A hely az Északi-sarkkörtől mindössze 350 km-re található, sokan egyszerűen Norvégia északi-sarkvidéki kapujaként ismerik. Nem véletlen, hogy Tromso évről évre népszerű úti cél, és szeptembertől egészen áprilisig remek kilátást nyújt a sarkifényre. Maga a város nyüzsgő üzlet, több kocsmával és bárral egy főre jutva, mint bárhol máshol Norvégiában, tehát még jól is érezheted magadat. Mert valami itallal és étellel fel kell melegedni a sarki fény vadászata közben is, nem igaz? Január utolsó, és február első hete között rendszerint Northern Lights Fesztivált is rendeznek.

Tromso sarki feny europaban

Legjobb sarki fény néző helyek Európában: Abisko, Svéd Lapország

A mindössze 18 000 ember által lakott északi-sarkvidéki utazás olyan, mint egy utazás az ismeretlenbe, a jutalom pedig csodaszép fényfestés az égre a sarki fény jóvoltából. A legnépszerűbb hely a svéd lapföldön az Abisko nevezetű falu, ami maga az idill, és sarki fény paradicsom. A hegyek által védve, és távol a mesterséges fényszennyezéstől, Európa legtisztább és leglátványosabb sarki fényével büszkélkedhet. Azt mondják, ha három éjszakát itt tölt szeptember és április között, 88% esélye van meglátni a sarki fényt, amíg tiszta az ég. Nemcsak sarki fényt láthatsz itt, hanem olyan izgi programokon is részt vehetsz, mint a husky szánkózás és a hótalpas lovaglás.

Abisko sarki feny europaban

Legjobb sarki fény néző helyek Európában: Rovaniemi, Finn Lappföld

Az Északi-sarkkörtől északra található Rovaniemi a hóval teli vadon megtestesítője. Nappal lehet menni husky kutyaszánon, vagy jeges horgászatra, esetleg motoros szános szafarira, majd este irány a sarki fény les! Sőt mi több, itt van a Mikulás otthona is. Mivel az ideális időpont a sarki fény vadászatára szeptembertől egészen áprilisig tart, akár az ünnepi időszakban is el lehet ide jönni.

rovanemi sarki feny europaban

Legjobb sarki fény néző helyek Európában: Reykjavik, Izland

Izland fővárosa az egyik legjobban megközelíthető hely Európában a sarki fény megtekintésére. Geotermikus medencékkel, vulkántúrákkal és minőségi kultúrával teli, és ugye itt van a sarki fény is! A Grótta világítótorony a Seltjarnarnes-félszigeten, Reykjavik legészaknyugatibb pontján jó kilátópont. Nincs olyan nagy fényszennyezés ezen a szakaszon, ami azt jelenti, hogy tiszta éjszakákon jó időben nagyobb eséllyel lehet sarki fényt látni. A közelben lévő dél-izlandi Vik közelében lévő Hofdabrekkába is érdemes elmenni, mert sokak szerint itt a legszebb a sarki fény.

Reykjavik sarki feny europaban

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!