bakancslistashelyek_logo

A legszebb szobor Budapesten: Kilátókő-szobor, ahol Buda királyfi és Pest királykisasszony találkozik

Csodás fővárosunkban, Budapesten annyi varázslatos hely van, aminek –tisztességesen bevallom-, még a negyedét sem ismerem pedig, már egy ideje itt lakom, és nagy lelkesedéssel fedezem fel a különlegesnél is különlegesebb helyeket. Most éppen egy olyan szobrot láttam, ami szerintem a legszebb szobor Budapesten. Kilátókő-szobor évre hallgat és „Buda királyfi és Pest királykisasszony” találkozását ábrázolja.

Budapest egyik legszebb szobra a Kilátókő-szobor

Ha már arról beszélünk, hogy Buda és Pest, azaz Budapest, akkor nem mehetünk el szó nélkül csodás fővárosunk alakulásának történetéről sem. 1873. november 17 volt a nagy nap, amikor Budapest megalakult, méghozzá nem is akárhogyan, hanem három város, Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Emlékszem, amikor kisiskolás koromban egy magazinban olvastam egy összehasonlítást, érveket soroltak fel amellett, hogy miért jó Pesten, és miért Budán lakni. Nem értettem, hogy miért kérdés ez, hiszen csak fővárosunk egy van, miért kell választani Buda és Pest között, amikor az egy és ugyanaz, de azért választottam képzeletbeli lakrészt magamnak, egyetlen érvre támaszkodva: „Budában a legjobb, hogy csodás a rálátás Pestre”.

Kilátókő-szobor csodás kilátással

Végül nem költöztem Budára, de megértettem, hogy Pest és Buda bár egy és ugyanaz, mégis két különböző dolog, és továbbra is azt tartom a legirigylésre méltóbbnak Budában, hogy csodás a rálátás Pestre. Főleg csodás a panoráma a Kilátókő-szobortól nézve, ahol nemcsak Pestre, hanem majdnem egész Budapestre rálátni. Budapesten, a Gellért-hegyi víztározó tetején, a Filozófusok kertjétől nem messze kell keresni a pontot, ahol egy csodás szobor mellől csodás panorámát élvezhetünk. Itt tényleg lábunk előtt hever egész Pest, de nemcsak a rakpartot, a Parlamentet, az Óriáskereket, a dunai hidakat lehet látni, a vár kupolájának zöldje is a panoráma részévé válik. Így nagyon egyedi panorámafotókat lehet készíteni, miközben élvezzük a hely szépségét.

Kilátókő-szobor egy tündéri jelenettel

Nemcsak a csodás kilátás vonzza ide a szemfüles helyieket – eldugottsága miatt turista itt nem nagyon akad-, hanem egy nagyon különleges szobor kreáció is, ami a fent említett nagy eseményt, Budapest egyesülését mutatja be egy különleges bronz és kő szoborkompozíció formájában. Lesenyei Márta és Vadász György szobra Buda királyfit és Pest királykisasszonyt ábrázolja. A szobrot még 1982-ben avattak fel, kettő emberalakot ábrázol, ahogyan őrzik a makett formájában megjelenő Budát, és Pestet, azaz Budapestet. Buda királyfi és Pest királykisasszony egymás felé nyújtja kezeit, szimbolizálva együtt a két város egyesülését. A két alak között tátongó szakadék, a Dunát, és vele együtt, az egyesítés ellenére is megmaradt függetlenséget szimbolizálja.

Kilatoko szobor Buda kiralyfi es Pest kiralykisasszony

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább
Budapest Paskal gyógyfürdő

Budapest gyógyfürdői – melyiket válaszd 2. rész

Az első részben áttekintettük Budapest gyógyfürdői közül a Dagály-, Dandár-, Gellért-, Király-, és Lukács gyógyfürdőket. Valamint különbséget tettünk termál és gyógyvíz között.  Budapest gyógyvizei –

Balnoterápia

Balneoterápia a Balatonnál

A balneoterápia is egyfajta élmény hotelnek mondható. Az élmény hotelek kínálata igen csak végtelen: az  izgalmas, szívet dobogtató, határaidat feszegetőn át, a tesi és lelki kényeztetést nyújtókig