bakancslistashelyek_logo

Brassót választották a világ egyik legjobb desztinációjának: Brassó legjobb látnivalói

A Tripadvisor frissen kiadott értékelése alapján Brassó a világ egyik legfelkapottabb tuurisztikai látványossága – írta a Lelépő. Ezen én nem is lepődök meg, hiszen az erdélyi város meseszép, és sok-sok izgalmat rejt magában, na meg a városfalakon kívül, a hegyekben is vannak csábító programlehetőségek. Nézzük Brassó látnivalóit, amiket nem szabad kihagyni!

Az erdélyi kincs, Brassó legjobb látnivalói

Brassó vármegye Magyarország egyik legkisebb vármegyéje, az erdélyi szászok kulturális központja volt annak idején. Brassó városa most Románia erdélyi régiójában található. A terület ősidők óta lakott volt, amire dák és római bizonyítékok is vannak. A középkorban az erdélyi szászok néven ismert német gyarmatosítók települést hoztak létre, amely Kronstadt néven vált ismertté. A város fontos kereskedelmi központ volt, falakkal és tornyokkal erősítették meg. Az Oszmán Birodalom Európába való terjeszkedése során a várost egy ideig elfoglalták, de végül a Habsburg Birodalom alatt visszanyerte autonómiáját. A 19. században a város ipari központtá fejlődött és népessége megnőtt. Brassó ma egy jelentős turisztikai célpont, amely jól megőrzött középkori építészetéről és a Kárpát-hegység festői környezetéről ismert.

Brassó legjobb látnivalói: Városi tér


Más néven Tanács tér vagy Piața Sfatului, a város történelmi és kulturális központja. Az óváros szívében található, és jól megőrzött középkori épületek veszik körül, köztük a Fekete templom és a Tanácsház. A tér a történelem során fontos események helyszíne volt, beleértve a középkori vásárokat és piacokat, és máig népszerű találkozóhely a helyiek és a turisták körében. A tér egyik fő jellegzetessége a Fekete-torony, amely a 14. századból származik, és a város középkori erődítményeinek egyik megmaradt része. A téren található a Tanácsháza is, egy gótikus stílusú épület, amely ma a Történeti Múzeumnak ad otthont. Történelmi jelentősége mellett a tér népszerű vásárlási és étkezési hely, számos helyi üzlet és étterem található a kerülete mentén. Olyan rendezvények helyszínéül is szolgál, mint például koncertek és fesztiválok. Kihagyhatatlan brassói látnivaló!

Brassó legjobb látnivalói: Fekete templom


A Fekete-templom, más néven Szent Mária-templom gótikus stílusú templom Brassóban, Romániában. Az ország egyik legfontosabb gótikus műemlékeként tartják számon, és a város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A templomot a 14. században a brassói német ajkú közösség, más néven erdélyi szászok építették. A templomot eredetileg Szűz Mária-templomnak hívták, de az 1689-es tűzvész után a falak megfeketedtek a füsttől és a koromtól, így kapta a „Fekete Templom” nevet. A Fekete templom lenyűgöző építészetéről és bonyolult kőfaragványairól ismert. A külsején repülő támpillérek, bordás boltívek és egy nagy rózsaablak található. Belül a templomot gyönyörű ólomüveg ablakok, nagy orgona, valamint középkori festmények és freskók gyűjteménye díszíti. A templomban található a Kelet-Európa egyik legnagyobb keleti szőnyeggyűjteménye is, amelyet az osztrák csapatok hadizsákmányként hoztak vissza Konstantinápoly 1453-as ostroma után.

Brassó legjobb látnivalói: Katalin kapuja


A Katalin-kapu, más néven Poarta Ecaterinei, egy középkori kapu Brassóban, Romániában. A város eredeti erődítményeinek néhány fennmaradt kapujának egyike. A 14. században épült kapu a város fontos történelmi és kulturális nevezetessége. A kapu a 15. századi építkezést elrendelő polgármester feleségéről kapta a nevét. A kaput két védelmi torony, úgynevezett tornyok díszítik, amelyek a kapu építészetének lenyűgöző jellemzői. A tornyok hengeres formájúak, hornyolásokkal és nyílrésesekkel. A középkorban megfigyelési és védelmi helyszínül szolgáltak. A Katalin-kapu és tornyai a város északi oldalán találhatók, és ez az egyetlen kapu, amely épségben maradt meg Brassó eredeti erődítményeiből. A kapu most nyitva áll a nagyközönség előtt, és a látogatók felmászhatnak a tornyokra, hogy panorámás kilátást nyújtsanak a városra. A kapu és tornyai a középkori erődépítészet nagyszerű példái, és fontos részét képezik a város történetének.

Brassó legjobb látnivalói: Zsidó zsinagóga (Béth Israel zsinagóga)

A romániai brassói Beth Israel zsinagóga a város zsidó közösségének istentiszteleti helye. A zsinagóga a város központjában, a Poarta Șchei utca 29. szám alatt található, és egyike azon kevés megmaradt zsinagógának Erdélyben. A zsinagóga lenyűgöző épület mór és neogótikus építészeti elemek keverékével. Az épületegyüttesben található egy közösségi székhely, egy kóser étterem és egy holokauszt-emlékmű, amely felsorolja a zsidó közösség elnökeinek és az első világháborúban elesett brassói zsidóknak a nevét. A brassói zsidó lakosságot súlyosan érintette a holokauszt, a közösség ma jóval kisebb. A zsinagóga azonban továbbra is aktív istentiszteleti hely, és kulturális és történelmi központként szolgál a brassói zsidó közösség számára.

Brassó legjobb látnivalói: Kötél utca

A Kötél utca vagy románul „Strada Sforii” egy keskeny macskaköves utca Brassó óvárosában, Romániában. Ez Európa egyik legkeskenyebb utcája, a legkeskenyebb pontján mindössze 1,02 méter. Az utca eredetileg a 16. században épült, hogy a felsővárosiak menekülési eszköze legyen tűzeset vagy invázió esetén. Az utca olyan keskeny, hogy egyszerre csak egy ember tud átmenni rajta, a tűzoltók ezt használták a felsőváros gyors megközelítésére. Az utca is építészeti csoda, az utca két oldalán egymás felé dőlnek a házak, szinte összeérnek a tetején. A Kötél utca ma népszerű turisztikai látványosság és a Brassóba látogatók kötelező látnivalója, a többi látnivalóhoz is közel esik, így nem érdemes kihagyni. Az utcát színes házak szegélyezik, és egyedülálló bepillantást nyújt a város múltjába. A látogatók végigsétálhatnak az utcán és megtapasztalhatják szűkösségét, valamint bepillantást nyerhetnek a házak régi építészetébe és a macskaköves burkolatba.

Brassó legjobb látnivalói: Brassó hollywoodi felirata


A romániai Brassóban egy „Brasov” felirat látható a városra néző dombon, amely a híres Hollywood felirat mása Kaliforniában, az Egyesült Államokban. A tábla 2000-ben épült, turisztikai látványosságként és a város filmiparának tisztelgéseként. A tábla a Tampa-hegyen található, és a város legtöbb részéből látható. A tábla az eredeti hollywoodi jel mása, a betűk fémből készültek és fehérre festettek. A betűk 14 méter magasak, a tábla teljes hossza 32 méter. A tábla éjszaka ki van világítva, így éjszaka is látható a városból.

Brassó legjobb látnivalói: Takácsok Bástyája

Románul „Turnul Tesatorilor” egy történelmi erődítmény, amely Brassó óvárosában, Romániában található. A bástya a város középkori erődítményeinek része, és a középkori katonai építészet egyik legjobban fennmaradt példája Romániában. A bástya a 14. században épült védelmi építményként, hogy megvédje a várost a betolakodóktól. Őrtoronyként is használták a város és a környék őrzésére. A bástya a város keleti oldalán található, és a város védelmére épült hét bástya közül az egyik legimpozánsabb és legmegőrzöttebb.

Nézzük képekben is, milyenek Brassó legjobb látnivalói!

Ha Brassó legjobb látnivalóinak megtekintése után még marad egy kis időtök, akkor plusz tipp: a Brassótól 30 km-re található Törcsvári Drakula kastélyt se hagyjátok ki!

Torcsvari Drakula kastely Brasso

Vannak még jó tippjeid, izgi brassói látnivalók a Tarsolyodban? Lépj be Bakancslistás helyek Facebook csoportunkba, és írd meg nekünk!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább

Legjobb pünkösdi programok a Balaton környékén

A Balaton környéke számos izgalmas programot kínál erre a hétvégére is. Mi megtaláltuk a legjobb pünkösdi programokat a Balaton környékén, a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz egyaránt!