bakancslistashelyek_logo

A legszebb őszi külföldi úti cél: utazz Prágába vonattal!

Bár mi tavasszal voltunk Prágában, ha tehetném, ősszel is elmennék, hiszen egészen biztosan az egyik legszebb őszi külföldi úti cél a bájos, tornyokkal telepakolt, macskaköves utcákból sem hiányt szenvedő városka, ami csak egy karnyújtásnyira, vagyis néhány órás vonatozásra van tőlünk. Prágába vonattal? Életed egyik legjobb kalandja lesz!

Prága a legszebb őszi külföldi úti cél?

Alapvetően Olaszország a kedvenc országom. Ha a barátaim megkérdeznek, hogy mit ajánlok, hova menjenek, csak a csizmán található helyek szoktak az ajánlómban szerepelni, de Prágával kivételt teszek. Sokáig a bakancslistámon volt Prága, mindig is különleges helynek képzeltem, de hallottam, illetve olvastam róla negatív dolgokat is. Azonban azt kell mondanom, hogy ezek nem igazak: Prága nem teljesen olyan, mint Budapest, kár is összehasonlítani a kettőt, mert a macsakaköves utcákon, a tornyok alatt lépdelve, a Kisvakonddal telepakolt kirakatokat fürkészve még csak eszembe sem jutott, hogy a hasonlóságokat keressem. Prága egy teljesen más személyiség, hiába egyeznek meg elvben – a folyó, a Várnegyed, a térképen való közelség miatt. Higgyétek el nekem, hogy Prága az egyik legszebb, hanem a legszebb őszi külföldi úti cél, egy nagybetűs Bakancslistás hely!

A legszebb őszi külföldi úti célok Prágában

A legszebb őszi külföldi úti cél címhez méltóan Prága telis tele van izgalmas látnivalókkal. Én csak úgy hivatkozok erre a városra, mint a tornyok városára, hiszen csak úgy emelkednek ki egymás mellett a különlegesnél különlegesebb toronytetők, illetve számomra az egyik legmeghatározóbb ezen tornyok megmászása volt. Az óváros képét, hangulatát is nagyban meghatározták ezek a tornyok. Tényleg hihetetlen, hogy mennyi kincses hely van Prágában, de most azt sem tudom, hogy mivel kezdjem a felsorolást….

A legszebb őszi külföldi úti célok: Prága legöregebb hídja

Ha Prágára gondolunk nagyon erősen, akkor talán a Moldván átívelő Károly-híd / Karluv most képe fog megjelenni előttünk – és szerintem ez volt egyben a kedvenc Prágai látnivalóm is. Tényleg egy nagyon különleges kőhídról van szó, amin csak gyalogosan lehet közlekedni, viszont gyalogos az van nagyon sok. A tömeg ellenére is igazi élmény volt átkelni a Moldva felett, Prága első fahídjának a helyén. Tudtad, hogy ennek a csodás hídnak az alapkövét 1357-ben IV. Károly német-római császár fektette le? A hídon áthaladva különböző művészekkel, és csodás panorámával találkozhatunk. Ezen a hídon juthatunk át az óvárosból a várnegyedbe. De ide még plusz egy tipp: az óvárosi hídtornyot a világ egyik legszebb gótikus épületeként tartják számon, és 150 cseh korona, valamint 138 középkori lépcsőfok megmászása árán fel lehet menni a tetejére, innen pedig olyan, de olyan kilátás nyílik Prágára, a hídra, mint sehonnan máshonnan, nagyon megéri!

A legszebb őszi külföldi úti célok: Prága óvárosa

Prága óváros egy igazi csoda, felsorolni is nehéz mennyi látnivaló van itt, de azért megpróbálom… Az óvárosi tér, már a 12. század óta létezik, körbe van pakolva mindenféle látványos épületekkel, az idevezető utcák is nagyon bájosak. A tér egyik fő látnivalója egyértelműen a csillagászati óra, ami az óvárosi városháza mögött található, és amin látható a Nap és a Hold állása, és a jelenlegi csillagjegy is. Egyébként nem véletlenül olyan nagyon népszerű ez a turisták körében, ez a világ egyik legrégebbi, még ma is működő csillagászati órája. 80 méteres magasságával kiemelkedik a téren a gótikus stílusban épített Tyn-templom, ahova ingyenesen be lehet menni. A tér közepén található Husz János szobrot is nézzétek meg! A tértől nem messze van a szintén legendás Lőportorony is, ami alatt szinte kötelező áthaladni! Plusz tipp, itt is vannak tornyok hova fel lehet menni, de mi helyette a Terasa U Prince nevű étterembe mentünk fel, ez egy hotelhez tartozik, de egy-egy kávét meginni pont annyiba kerül, mint a belépők a tornyokba, és a kilátás ugyanolyan Pazar!

A legszebb őszi külföldi úti célok: Prágai Vár

A Prágai Vár, és a várnegyed egy külön regényt érdemelne, hiszen annyi minden van itt. Órákat lehet sétálni, bolyongani, nézelődni. Itt található a Szent Vitus székesegyház, a Szent György bazilika, érdemes útba ejteni itt a Hradzsin teret, sétálni egyet a hangulatos Arany utcácskán, megnézni a Mihulka lőportornyot. Összességében a Várnegyed nagyon szép, van egy panoráma sétány is, ahonnan nagyon Pazar a kilátás Prága másik felére. Mi innen teljesen véletlenül, de nagyon helyesen a Petrin kilátóhoz mentünk, ami kicsit olyan, mint egy mini Eiffel-torony. 150 Czk volt a belépő, kicsit meredek a feljutás, de a csodás kilátásért nagyon is megérte!

A legszebb őszi külföldi úti célok: Lennon-fal

Ha Prágában jársz, ne hagyd ki a Lennon-falat sem, hiszen ez is egy nagyon kultikus prágai látnivaló! Prága Velencéjének is hívják Prága azon negyedét, ahol található: ez a Kampa városrész. Tényleg nagyon bájos rész, és tökéletes bizonyíték arra, hogy mennyi arca, mennyi csodás helye van ennek a  városnak. Miről híres ez a fal? Még a ’60-as években kezdtek el ide szerelmes leveleket, és rendszer ellni üzeneteket írni, John Lennon halála után valaki egy John Lennon portrét, és Beatles dalszövegeket graffitizett a falra, innen kapta a nevét a legendás hely. Mivel folyamatosan változik a fal, a portré is régen eltűnt.

IMG 20230522 204222 822

A legszebb őszi külföldi úti célok: Táncoló ház és Franz Kafka mozgó szobra

Ez a két prágai látnivaló viszonylag közel van egymáshoz, és bár az egyik csak olyan, mintha táncolna, a másik pedig valóban forgó (tánc)mozdulatokat is tesz, szerintem stílusukban nagyon is hasonlítanak. A táncoló ház kettő különböző, egy statikus és egy dinamikus részével Csehszlovákia átmenetét szimbolizálja a szocializmusból a parlamentáris demokráciába, érdekes látvány, nem éri meg kihagyni! Kafka-szobra a Quadrio bevásárlóközpont előtt áll, tehát ha valaki a vásárlás szerelme, akkor ez a 39 tonna súlyú szürreális szobor igazi főnyeremény!

A legszebb őszi külföldi úti cél, avagy Prágába vonattal

Mi általában mindenhova repülővel megyünk, hiszen sokszor ez a leggyorsabb, és egyben legpraktikusabb megoldás. Voltam már buszos úton is…hát nem a legkellemesebb élmény, főleg nem, ha éjszaka van az utazás, olyankor végig csak az jár az ember fejében, hogy a cél érdekében ki kell bírni! Az elmúlt időben a repülőkkel is bőven meggyűlt a bajunk, biztosan ti is olvastatok már késve indulásokról, kint ragadásokról, meg hasonlókról, ami miatt már kellett a reptéren is hosszú órákat töltenünk nekünk is, volt, hogy az éjszaka közepén is. Talán ezen negatív élményeken elindulva, talán pedig azért, mert Prágába nagyon jól kialakított a vonatközlekedést, tettül le a voksunkat arra, hogy Prágába vonattal megyünk! És a legjobb döntés volt, amit csak meghozhattunk, hiszen életünk egyik legjobb úti élménye volt. Nem kellett a reptéri huzavonák miatt aggódnia, a vonat nagyon kényelmes volt (vettünk helyjegyet, így biztos helyünk volt), kényelmesen elfértünk. Végig csodás volt a kilátás, volt büfé kocsi, ami igazi nosztalgikus, filmes hangulatot keltett. Pont olyan volt, mint anno a Willy Fog meséjében, amit kisgyerekkorunkban többször is izgulva néztünk, hogy hogyan kerüli meg 80 nap alatt a Földet. A jegyek már 20 Eurótól elérhetőek, az út Prágába pedig 7 órahossza, kellemes tájakon vezet az út, mi élveztük a kilátást is. A büfékocsiban finom a kávé, és ami számomra plusz pont volt, hogy voltak gluténmentes ételek is!

Szeretnél hasonló úti beszámolókat olvasni, vagy megosztanád saját élményidet! Írj nekünk, vagy lépj be Bakancslistás helyek facebook csoportunkba!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább