bakancslistashelyek_logo

A Balaton mesés csodakertje: A Folly Arborétum és Borászat

Személyes kedvencem – a Balaton partján található helyekből- a Folly Arborétum, ami garantáltan fog tetszeni neked is. Hatalmas fenyők árnyékában csodálhatod meg a domboldalra ültetett szőlőtőkék kanyarulata alatt megcsillanó csodásan kék Balatont – de növényeket is kémlelhetsz, kilátózhatsz, borozhatsz, ehetsz, vagy játszóterezhetsz… amihez csak kedved van! Bemutatom nektek a Folly Arborétumot.

A Folly Arborétum története

A Folly Arborétum története legalább annyira különleges, mint maga a hely. Sokan csak fenyőmúzeumként hivatkoznak erre a csodás kertre, ahol a természet zöldje, és a Balaton páratlan kékje találkozik, És hát a múzeum nem is egy olyan rossz szó egy helyhez, aminek az alapját még a 19. században tették le. Az 1900-as évek elején dr. Folly Gyula kezdte el művelni a mára már 3,6 hektárnyi területet, ami immáron 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje otthona. Persze a fák nem pottyantak csak úgy oda a Badacsonyi hegyoldalba, 4 generáció gondos munkája látható az arborétumban. A Folly Arborétum története során a család megvívott háborúkkal, kommunizmussal, a rendszerváltással, a digitális világgal, sőt még a koronavírussal, is- de sikeresen!

Mitől ilyen jó hely a balatoni Folly Arborétum?

Sokan nem is tudják, hogy mennyi különleges hely van a Balaton körül a lángos bódékon, és a vízi bicikli bérlőkön túl is, pedig néha érdemes egyet-kettőt távolabb lépni a parttól, és úgyis szétnézni, hiszen így olyan kincsek kerülhetnek a szemünk elé, mint a Folly Arborétum. Mitől ilyen különleges ez az arborétum?  Máshol nem látható fák, a környéken nem ismert növények nézhetőek meg közelről, szimatolhatóak meg, valóban csodás környezetben, de ez még nem minden. A Folly Arborétumban az az egyik legjobb dolog, hogy mindenki meg tudja találni a maga boldogságát!

Folly Arborétum: tökéletes program kicsiknek és nagyoknak

A Folly Arborétumban kicsik és nagyok is elüthetik az időt igen tartalmasan. A növények szerelmesei a különlegességeket kémlelhetik, a Balaton szerelmesei nagyon szép panorámát élvezhetnek a magyar tenger habjaira, az Instagram függői, elképesztően szép képeket csinálhatnak, a kisgyerekek játszhatnak az öko játszótéren, miközben a szülők kicsit megpihenhetnek a friss levegőn, ebben a mesehangulatban. És még bort is lehet inni, ugyanis van borászat is, sőt étterem is, egy 160 éves épületben- micsoda történelmi darabka, megint, nem?! Jól főznek, és jó borok vannak, és még a kilátás is no.1. az étteremből. Sőt még kifejezetten kilátó is van, igaz nagyon picike, de gyermekeknek így is nagy élmény lehet!

A Folly Arborétum meglátogatása- hasznos infók

Most pedig jöjjenek a legfontosabb infók a Folly Arborétum meglátogatásához: nyitvatartás, megközelítés, belépő ár! Én még csak nyáron voltam a Follyban, és nem is találkoztam még olyannal, aki máskor lett volna, pedig egész évben nyitva van, és érdemes nemcsak nyáron menni, hiszen évszakonként más és más a növényzet. Jelenleg minden nap 10-19-ig vannak nyitva, kivétel szombaton, mert akkor 10-21 között. A pontos cím: Folly Arborétum, Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25., a 71-es főútról lehet egyszerűen megközelíteni autóval, biciklivel is, vonattal egy kiadósabb sétát kell tenni (1,6 km) , ráadásul hegyre fel, de megéri, Badacsonyörs megállótól kell indulni! Az Arborétum bejárása kb. 1,5-2 órát vesz igénybe akkor, ha nagyon nem állunk meg játszóterezni, enni-inni, de ennél jóval több időt is el lehet tölteni itt. Az elmúlt évekhez képes történt egy kis áremelkedés, de hol nem…. felnőtt belépőjegy: 2.900 FT, vannak csoportos, diák, nyugdíjas kedvezmények is, vezetett túrák, és kóstoló jegyek is. Teljes árlista ide kattintva! Érdemes bort hazavinni kóstolóba, nagyon finomak vannak!

Ebben a cikkben olvashatsz

Legújabb tartalmak
Hirdetés
Olvass tovább